• Посилання скопійовано

Банки будуть інформувати виконавців про відкриття та закриття рахунків користувачів-боржників

Національний банк розробив Положення про порядок повідомлення надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків інформації про відкриття/закриття рахунків користувачів, унесених до Єдиного реєстру боржників

Банки будуть інформувати  виконавців про відкриття та закриття рахунків користувачів-боржників

Національний банк продовжує працювати над приведенням власних нормативно-правових актів у відповідність до вимог нового Закону України “Про платіжні послуги” (далі – Закон), основні положення якого вводяться в дію у другому півріччі 2022 року.

Зокрема, відповідно до Закону усі надавачі платіжних послуг з обслуговування рахунків: банки, платіжні установи, філії іноземних платіжних установ, установи електронних грошей, операторів поштового зв’язку   зобов’язані під час відкриття чи закриття банківських/платіжних рахунків перевірити наявність інформації про користувача (фізичної або юридичної особи) у Єдиному реєстрі боржників.  

У разі відкриття або закриття рахунку особі, внесеній до Єдиного реєстру боржників, надавач платіжних послуг з обслуговування рахунків зобов’язаний у день відкриття або закриття рахунку повідомити про це зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця.

У зв’язку з цим Національний банк розробив Положення про порядок повідомлення надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків інформації про відкриття/закриття рахунків користувачів, унесених до Єдиного реєстру боржників, органам державної виконавчої служби або приватним виконавцям, затверджене постановою Правління Національного банку України від 13 червня 2022 року № 116 (далі – Постанова № 116).

Обмін даними між надавачем платіжних послуг та виконавцем щодо перевірки інформації про користувачів у Єдиному реєстрі боржників та інформування виконавців про відкриття/закриття рахунків здійснюється за допомогою електронного сервісу інформаційної взаємодії. Інформація, що надається в повідомленнях відповідно до цього Положення, становить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг.

Постанова № 116 набирає чинності з дня введення в дію Закону України “Про платіжні послуги”.

***

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»