• Посилання скопійовано

Реформу платіжних послуг відтермінують до 1 грудня: новий законопроєкт

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №7465 щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку з введенням воєнного стану в Україні

Реформу платіжних послуг відтермінують до 1 грудня: новий законопроєкт

Нагадаємо, що 1 серпня 2022 року має бути введений в дію Закон України "Про платіжні послуги"

Проте через введення в Україні воєнного стану було змінено пріоритети у діяльності державних органів, адже головною ціллю зараз є забезпечення оборонної здатності держави у відсічі триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Виконання Нацбанком своїх законодавчо визначених функцій є вкрай важливим в умовах воєнного стану, адже від його ефективної та професійної роботи залежить, в тому числі, здатність держави забезпечити фінансування заходів правового режиму воєнного стану. Водночас терміни виконання низки інших завдань, як то розроблення нормативно-правових актів НБУ, що не є критичними в умовах воєнного стану, були дещо зміщені, що потребує відстрочення доручення щодо прийняття Національним банком України відповідних підзаконних актів, необхідних для реалізації Закону.

Крім того, для учасників ринку підготовка для впровадження в дію Закону несе за собою необхідність значних доопрацювань в частині програмного забезпечення та процесів, що є суттєво ускладнено в умовах воєнного стану.

З огляду на це, 14 червня 2022 року Д. Гетманцев та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7465 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні".

Ним, серед іншого, пропонується перенести термін введення в дію Закону з 01.08.2022 р. на 01.12.2022 р.

Також змінами пропонується:

  • передбачити пріоритет Закону "Про валюту і валютні операції" у разі запровадження заходів захисту під час проведення платіжних операцій;
  • продовжити термін дії Закону "Про фінансову реструктуризацію" до 1 січня 2028 року;
  • виключити обов’язок для суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності повідомляти НБУ про відкриття таким суб’єктом валютного рахунку в банківській установі за межами України;
  • скасувати вимогу щодо обов’язку гарантувати грошові вимоги та права на вимоги виконання договірних зобов’язань першокласними банками для цілей іноземного інвестування (тобто прирівняти ці вимоги до відповідних вимог, що передбачені загальним законодавством для національних інвесторів) тощо.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 7, який набере чинності з 1 грудня 2022 року.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»