• Посилання скопійовано

Коментар НБУ щодо рівня інфляції в серпні 2023 року

У серпні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) стрімко сповільнювалася – до 8,6% з 11,3% у липні. У місячному вимірі другий місяць поспіль зафіксовано дефляцію – ціни знизилися на 1,4%

Коментар НБУ щодо рівня інфляції в серпні 2023 року

Нацбанк розповідає, що у серпні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) стрімко сповільнювалася – до 8,6% з 11,3% у липні. У місячному вимірі другий місяць поспіль зафіксовано дефляцію – ціни знизилися на 1,4%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактичні темпи зростання цін були суттєво нижчими за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті за липень 2023 року. Швидке cповільнення інфляції зумовлювалося насамперед більшою пропозицією сирих продуктів харчування,  зокрема овочів та фруктів нового врожаю.

 

Темпи зростання цін на сирі продукти харчування стрімко знизилися до 3,4% р/р

Овочі подешевшали на 25,7% р/р завдяки розширенню пропозиції. У річному вимірі знизилися ціни на всі овочі у споживчому наборі, а також деякі фрукти та кавуни. Виробництво овочів та кавунів збільшилося завдяки сприятливим погодним умовам та нарощуванню обсягів виробництва в окремих регіонах. Тривало зниження цін на крупи та борошно на тлі низьких експортних цін та збільшення виробництва. Помірніше подорожчання яєць відображало ефекти бази порівняння, водночас за місяць ціни на них не змінилися через збільшення їх експорту. Пригальмувало зростання цін на м’ясо, хоча його вартість залишається високою під впливом обмеженої пропозиції та зростання вартості енергії та пального.

 

Зростання адміністративно регульованих цін сповільнилося до 11,6% р/р

Подорожчання алкогольних напоїв пригальмувало завдяки повільнішому зростанню виробничих витрат на тлі тиску з боку тіньової пропозиції. Також тривало сповільнення зростання цін на транспортні послуги з огляду на нижчі, ніж торік, ціни на пальне в попередні місяці. Мораторій на підвищення низки тарифів на житлово-комунальні послуги для населення й далі стримував адміністративну інфляцію.

 

Ціни на пальне не перевищили торішніх рівнів (-0,1% р/р)

Пальне в серпні надалі дорожчало порівняно з липнем унаслідок повернення повного оподаткування. Однак стримуючими чинниками зростання цін на пальне були зниження світових цін на нафту в попередні місяці, значні запаси пального та посилення конкуренції на роздрібному ринку.

 

Базова інфляція в серпні знизилася до 10,0% р/р із 12,3% р/р у липні

Подорожчання оброблених продовольчих товарів і надалі сповільнювалося (до 12,5% р/р). Така динаміка зумовлена подальшим зниженням тиску з боку витрат бізнесу, оптимізацією виробничих та логістичних ланцюгів, а також поліпшенням інфляційних та курсових очікувань. Так, сповільнювалося зростання цін на м’ясні та молочні продукти, хліб та борошняні вироби. Курсова стійкість сприяла зниженню темпів зростання цін на продукти, що мають значну частку імпорту в собівартості, зокрема рибні продукти, каву, чай, соки, цукерки, сухофрукти, прянощі. Поглибилося падіння цін на соняшникову олію внаслідок зниження зовнішніх цін та труднощів з експортом. Це зумовило сповільнення зростання цін на продукти її переробки.

Зростання цін на непродовольчі товари також суттєво сповільнилося (до 5,5%) внаслідок поліпшення інфляційних та курсових очікувань. У результаті повільнішими темпами дорожчали товари особистого догляду, іграшки, меблі, побутова техніка, товари для дому, автомобілі. А ціни на електроніку, одяг та взуття навіть знизилися в річному вимірі.

Темпи зростання вартості послуг також знижувалися (до 12,6% р/р), передусім через зменшення тиску з боку витрат бізнесу. Пригальмувало подорожчання медицини, ремонтів, обслуговування автомобілів, послуг ветеринарних клінік, спортивних установ, туристичних агенцій, оренди житла, салонів краси. Також повільніше дорожчали послуги кафе та ресторанів, у тому числі через сповільнення зростання цін на продукти харчування.

Споживча інфляція сповільнювалася швидше, ніж очікувалося, водночас базова інфляція була близькою до траєкторії прогнозу НБУ, оприлюдненого в Інфляційному звіті за липень. Такій ціновій динаміці сприяло розширення пропозиції сирих продуктів харчування, а також поліпшення інфляційних і курсових очікувань. Також вагому роль у стримуванні інфляційного тиску та поліпшенні очікувань мали заходи НБУ із забезпечення привабливості гривневих активів і стійкості валютного ринку.

Загальна тенденція до зниження інфляції зберігатиметься й надалі. Цьому з-поміж іншого сприятимуть ефекти від кращих врожаїв, фіксація окремих тарифів на житлово-комунальні послуги, а також послідовна монетарна політика Національного банку. Інфляція наприкінці року, ймовірно, буде нижчою від липневого прогнозу НБУ, хоча потенціал її швидкого сповільнення майже вичерпано.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»