• Посилання скопійовано

Бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності: дані від НБУ

Після двох місяців поспіль позитивних настроїв у травні бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності

Бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності: дані від НБУ

Нацбанк у своєму Телеграм-каналі розповідає, що після двох місяців поспіль позитивних настроїв у травні бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА).

У травні 2024 року ІОДА знизився до 48.0 з 52.3 у квітні.

На настрої підприємств усіх секторів вплинули:

  • посилення інтенсивності бойових дій та обстрілів інфраструктурних об’єктів;
  • дефіцит електроенергії;
  • зростання виробничих витрат через високі ціни на пальне та здорожчання логістики;
  • слабкий інвестиційний попит;
  • погіршення курсових очікувань;
  • значний дефіцит кваліфікованих кадрів;
  • невизначеність щодо подальшого перебігу бойових дій та умов мобілізації співробітників.

 

Докладніше про очікування бізнесу

Підприємства промисловості погіршили оцінки щодо результатів своєї діяльності на найближчу перспективу під впливом високих безпекових ризиків, здорожчання виробничих витрат та дефіциту електроенергії: секторальний індекс у травні становив 48.8 (у квітні – 51.7).

Підприємства торгівлі також погіршили свої очікування на тлі здорожчання імпорту, високих цін на пальне та зниження попиту: секторальний індекс – 47.7 (у квітні – 51.8).

Підприємства будівництва песимістично оцінили свої економічні результати незважаючи на сприятливі погодні умови та сталий внутрішній попит: секторальний індекс – 49.8 (у квітні – 53.4).

Підприємства сфери послуг найстриманіше оцінили результати своєї діяльності та погіршили очікування щодо економічних перспектив, зважаючи на брак кваліфікованих кадрів, здорожчання логістичних витрат та слабкий попит: секторальний індекс знизився до 47.2 (у квітні – 53.1).

Більшість опитаних респондентів очікує на сповільнення темпів зростання цін/тарифів на власну продукцію/послуги.

Ситуація на ринку праці залишається непростою. Лише респонденти будівництва очікували на незначне збільшення загальної чисельності працівників. Керівники інших секторів погіршили свої оцінки й очікували на подальше скорочення персоналу, найбільше – у сфері послуг.

ДЕТАЛІ

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»