• Посилання скопійовано

НБУ погодився з УКБС та пом’якшив регуляторні умови для фінансових груп

Врахування НБУ пропозицій УКБС щодо регулювання діяльності банківських груп дозволить знизити вірогідність порушення фінустановами нормативів поточної та короткострокової ліквідності та уникнути застосування до них штрафних санкцій

Пропозиції Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо регулювання діяльності банківських груп враховано Національним банком України в постанові Правління НБУ від 20.06.2012 №254.
Зокрема, Нацбанк погодився з аргументами УКБС щодо доцільності встановлення значень нормативів поточної (Н5к) та короткострокової (Н6к) ліквідності на рівні 40% та 60% відповідно (а не 50% та 70%, як пропонував регулятор на стадії розробки проекту Положення). Це дозволить банкам зменшити імовірність порушень значень даних нормативів та уникнути застосування штрафних санкцій.
Експерти Асоціації зазначали, що рівень нормативних значень для банківських груп, що був запропонований в проекті Положення, жорсткіший від рівня, встановленого для банків на індивідуальній основі.
Крім того, регуляторні органи інших країн, де зареєстровані учасники банківської групи, встановлюють відмінні від вимог НБУ нормативи та методологію їх розрахунку. Це обумовлює необхідність певного часу на приведення показників ліквідності до норми.
Також Нацбанк погодився з експертами Асоціації щодо необхідності визначення формату надання до регулятора звітності про стан дотримання економічних нормативів банківської групи та її підгрупи. Зокрема, щодо періодичності та термінів формування та відправлення цієї інформації.
Затверджена НБУ Постанова №254 передбачає, що звітність подаватиметься щоквартально, а не щомісячно. Це значно полегшить в часі отримання та консолідацію необхідної інформації від учасників банківської групи.
«Врахування Нацбанком пропозицій УКБС сприятиме запровадженню єдиних міжнародних стандартів для мінімізації ризиків, пов’язаних із участю банків у групах», — зазначила генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.

Джерело: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»