• Посилання скопійовано

Кредитори та позичальники: хто кого

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко розповів про те, як банки та позичальники ошукують одне одного

За підсумками липня 2012 року, загальний гривневий кредитний портфель фізосіб збільшився на 1,8 млрд грн. А всього, за офіційними даними, з початку року цей портфель збільшився на 6,6 млрд грн.
Населення дедалі більше і більше бере у борг. Але це вже не ті кредити, що були до кризи. У 2007-2008 роках популярністю користувалися позики на купівлю нерухомості та автокредити. Сьогоднішній хіт — споживчі кредити на купівлю відносно недорогих побутових товарів і технічних новинок. Сформувалася ціла група українських банків та небанківських фінансових компаній, які орієнтовані на видачу фізособам грошей без застави та без довідок про доходи. Але — під величезні відсотки, які нерідко перевищують 100% річних.
Такого роду кредити видаються або безпосередньо у торгових мережах, або у відділеннях банку. Головна особливість цього різновиду кредитування — швидке оформлення, лімітована максимальна сума кредиту «в одні руки» і, знову ж таки, — надхмарна вартість послуги. Хоча реклама нерідко обіцяє 0% річних.
І чимало позичальників спокушаються на цей рекламний трюк. Оскільки кредитні договори підписуються просто у магазинах, повністю ознайомиться з їхнім текстом деякі позичальники встигають уже вдома, коли купівлю зроблено. На практиці 0% перетворюється на дуже великий відсоток. А штрафи і пені можуть розорити середньостатистичного представника середнього класу.
Насправді, чимало банок пропонують споживчі кредити за нормальними ставками, без прийомів типу 0%. Але для отримання такого «чесного кредиту» потрібно звернутися до банку, підтвердити свою платоспроможність, не поспішаючи оформити кредитний договір. Це потребує часу й свідомих дій. Проте для деяких споживачів, покинути магазин — надто тяжке випробування.
Заради справедливості варто зазначити, що розстрочення під 0% у природі трапляється. Ретейлери іноді проводять такі акції, щоб збути залежаний товар. У цьому випадку нульові відсотки є торговою знижкою. У решті випадків ні банки, ні інші фінансові компанії безкоштовно видавати кредити не можуть і не будуть.
Спрощеною процедурою отримання кредиту нерідко користуються шахраї або фінансово безвідповідальні громадяни, які вважають, що, купивши у такий спосіб товар, кредит вони можуть і не платити. Масові неплатежі, пов'язані з кризою, породили у певної категорії споживачів ілюзію безкарності. І банки враховують цей феномен. Тому вони, з одного боку, свідомо завищують реальні відсотки за кредитом, фактично закладаючи до вартості послуги майбутні збитки з неповернення. З іншого боку, банкіри виписують кредитні умови таким чином, що це дозволяє службам банку та колекторам отримати з позичальників-невдах значно більше доходу, ніж просто виплата відсотків.
Доводиться констатувати неприємний факт. В Україні з'явився різновид банківського бізнесу, особливість якого полягає в тому, що банки свідомо орієнтовані на вибивання грошей із боржника, а не на нормальне погашення кредиту. Окремі фінустанови виписують контракти так, щоб ввести позичальника в оману і зробити розірвання операції неможливим навіть у судовому порядку. Некоректна поведінка банків, своєю чергою, провокує некоректну поведінку позичальників. Гра — хто кого переграє — набирає обертів. Ставки зростають, кількість українців, охочих узяти споживчий кредит, — також.

Джерело: ЛIГАБiзнесIнформ

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»