• Посилання скопійовано

Клієнти проблемного банку отримають свій вклад через 7 днів

З набранням чинності Законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» зникає поняття мораторію на вклади у проблемному банку. За новою системою вкладник отримає його через 7 днів

Це наголосив директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик на засіданні фінансового прес-клубу.
«Зникає поняття мораторію на вклади фізичних осіб у принципі. За новою системою вкладник отримає його через 7 днів, з моменту неможливості доступу до вкладу», — сказав Оленчик.
За його словами, якщо проблемний банк, переданий Фонду гарантування вкладів, перебуває на стадії дії тимчасової адміністрації (3 місяці, в окремих випадках 6 місяців), то банк отримує позику від фонду для розрахунків із вкладниками. На другому етапі — процесі ліквідації банку — виплати здійснюються через банки-агенти.
Високий рівень захисту забезпечується не лише вкладникам, але й позичальникам та іншим кредиторам. Ще на стадії дії тимчасової адміністрації фонд розробляє план врегулювання і передає активи та зобов'язання до інших банків для забезпечення мінімальних виплат з боку фонду.
Як повідомлялося, згідно з законом, сума покриття вкладу збільшилася з 150 тис. грн до 200 тис. грн. Рада фонду може лише збільшити цю суму і не має права зменшувати. Для фонду жодних додаткових ризиків немає, зазначив Оленчик, оскільки забезпечується покриття 99% вкладів.
На сьогодні фонд акумулював понад 6 млрд грн, що становить 3,2% від суми депозитів. Згідно зі стандартами ЄС, цей показник дорівнює 2%. Фонд має тільки оперативний резерв, щоб не відволікати кошти з ринку. Якщо будуть потрібні більші суми, НБУ та уряд нададуть кредити.
Оленчик зазначив, що фонд діє вже 14 років. За цей час він виплатив близько 4,3 млрд грн відшкодувань, з них 3,3 млрд грн припало на кризові 2009 ? 2010 рр.
Нині фонд забезпечений нормативно-правовою базою і готовий виконувати збільшені повноваження. Проведено перезавантаження системи оплати праці, корпоративної культури, розширено штат працівників. НБУ є стратегічним партнером фонду, і сторони спільно здійснюватимуть нагляд. Таким чином, пересічний український вкладник не повинен непокоїтися про свій вклад, що збільшить довіру до банківської системи, наголосив Оленчик.

Джерело: УКРІНФОРМ

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»