• Посилання скопійовано

Ухвалено закон щодо прискореної процедури капіталізації банків

Верховна Рада України ухвалила закон про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків, який є частиною пакету реформ, внесених Урядом та доопрацьованих із парламентською коаліцією

Ухвалено закон щодо прискореної процедури капіталізації банків

Представляючи проект закону в Парламенті, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що одна з ключових проблем сьогоднішньої української фінансово-економічної системи – банківський сектор: «Через девальвацію національної грошової одиниці підірвана довіра до національної банківської системи. У першу чергу це об'єктивно пов’язано з військовими діями і російською військовою агресією. Мільйони українців, які мають свої депозити в банківській системі, пішли їх знімати, адже не впевнені у тому, що завтра ці кошти можна буде з банку отримати».

Чинне законодавство, за його словами, передбачає «процедури капіталізації банків, які будуть тягнутися місяцями». Натомість запропонований Урядом закон №1564 передбачає «оперативне і швидке прийняття рішень щодо вливання капіталу в банки і Фонд гарантування вкладів і гарантування громадянам України отримання коштів, які вони мають на своїх депозитах у межах, визначених законом».

Він нагадав, що в поточному році Уряд вже капіталізував Ощадний банк України на суму 11 мільярдів гривень. Також очікується, що Кабінет Міністрів прийме рішення щодо капіталізації «Ексімбанку» додатково на 5 мільярдів гривень: «На наступний рік ми передбачаємо в проекті закону України про Державний бюджет 36 мільярдів гривень на капіталізацію тих банків, які будуть відповідати критеріям, визначеним даним законом, і ці критерії погоджені з нашими іноземними партнерами».

Закон передбачає направлення  20 мільярдів гривень додаткових коштів, які повинні бути направлені в Фонд гарантування вкладів«Ті особи, які підпадають під гарантовані вклади - а це до 200 тисяч гривень - будуть мати можливість отримати свої кошти, якщо відповідний банк потрапляє в скрутне фінансове становище».

«Ми усвідомлюємо, що це не остаточне рішення. І, звичайно, 56 мільярдів гривень навряд чи вистачить, щоби підтримати всіх. Але це дуже суттєвий крок, який відновить довіру до банківської системи і дасть можливість для держави капіталізувати ті банки, які відповідають критеріям системності і зможуть в подальшому стати банками, фінансово спроможними виконувати свої зобов’язання», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що капіталізація банків буде здійснюватися виключно публічно«і це пошле чіткий сигнал всім акціонерам і в першу чергу власникам депозитів у банках, що банківська система спроможна пройти цей складний період 2015 року».

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»