• Посилання скопійовано

Верховна Рада законодавчо врегулювала споживче кредитування

Сьогодні, 15 листопада, у другому читанні та в цілому прийнято Закон про споживче кредитування

 Верховна Рада законодавчо врегулювала споживче кредитування

За відповідний законопроект №2455 «Про споживче кредитування» проголосувало 247 народних депутатів під час сьогоднішнього фінансового дня у Верховній Раді.

Як зазначають у Нацбанку, "законопроект входить до переліку стратегічно важливих фінансових законопроектів, покликаних забезпечити подальше втілення реформи фінансового сектору, як це передбачено Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 р."

Планується, що законопроект:

- забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців;

- дасть змогу убезпечити споживачів фінансових послуг від ризиків порушення їх прав завдяки надання їм повної інформації для прийняття рішення.

Національний банк також розглядає цей законопроект як фундамент і надійну передумову для відновлення кредитування. 

До цього часу в Україні не було окремого закону про споживче кредитування, зате у регулюванні цього виду кредитування наявні юридичні прогалини. Це особливо стосується недобросовісної реклами, розкриття інформації щодо умов кредитування, оцінки кредитоспроможності позичальника, кредитного посередництва, несправедливих умов договорів споживчого кредиту, нав’язування банками та фінустановами додаткових та супутніх послуг. Законопроект № 2455 врегульовує існуючі проблеми та створює комплексну систему регулювання споживчого кредитування.  

Національний банк впевнений, що законопроект № 2455 є ще внеском у розбудову довіри до фінансових установ у країні та законодавчого фундаменту для фінансової обізнаності населення щодо споживчого кредитування. "Він допоможе створити належне конкурентне середовище на фінансовому ринку, адже всі учасники ринку здійснюватимуть споживче кредитування на рівних та прозорих умовах, передбачених законодавством". 

Крім того, законопроект №2455 дасть змогу привести законодавство України у відповідність до міжнародної практики, а також імплементувати норми Директиви ЄС 2008/48 про кредитні договори для споживачів.

Законопроект № 2455 передбачає:

- відображення в рекламі кредитних продуктів фактичної вартості кредиту;

- включення до розрахунку ефективної ставки всіх процентів за кредитом та платежів за інші послуги банку або іншої фінансової установи (кредитодавця), пов’язаної із кредитом.;

- обов’язок банку або іншої фінансової установи повідомляти споживача про орієнтовну вартість послуг третіх осіб (страховиків, оцінювачів тощо), якщо вона йому відома;

- обов’язок кредитодавця проводити оцінку кредитоспроможності позичальника. У такий спосіб унеможливлюватиметься видача кредитів споживачам з неналежною кредитоспроможністю, що забезпечить надійність банківської та фінансової системи;

- регулювання діяльності кредитних посередників (кредитних брокерів і агентів), яка наразі не врегульована, у правовій площині;

- зміну черговості погашення вимог за договором про споживчий кредит:

  • у першу чергу сплачуватиметься сума простроченого боргу,
  • у другу – поточні платежі за кредит та проценти,
  • у третю – суми штрафних санкцій.

Зараз за законодавством споживачі опиняються в ситуації, коли всі їх кошти спрямовуються на погашення вже нарахованих штрафних санкцій, а сама заборгованість не зменшується, оскільки не зменшується база нарахування.

Згідно з законопроектом, НБУ буде наділений такими додатковими повноваженнями:

- затвердження методики розрахунку загальної вартості кредиту та реальної процентної ставки за договором про споживчий кредит;

- встановлення вимог до кредитних посередників та до їх діяльності.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»