• Посилання скопійовано

НКЦПФР змінила порядок визначення чистої вартості активів НПФ

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) прийняла рішення «Про внесення змін до Положення про порядок визначення чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду (відкритого, корпоративного, професійного)». Відповідну резолюцію було затверджено регулятором на черговому засіданні 28 лютого 2012 р.

«Насамперед внесення змін до Положення про порядок визначення чистої вартості активів недержавного пенсійного фонду покликане удосконалити точність та правильність розрахунку чистої вартості активів недержавних пенсійних фондів, здійсненого особами, які здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів», — зазначила Оксана Симоненко, директор Департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів.

Щодо новацій по суті, то змінами до Положення передбачено врегулювання питань оцінки цінних паперів, які перебувають у лістингу організаторів торгівлі, що відповідає вимогам Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення». Наприклад, на сьогодні у осіб, які здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів, виникають труднощі щодо оцінки цінних паперів, які під час перебування в активах НПФ вилучено з лістингу фондової біржі та не перебувають у біржовому списку жодної з фондових бірж. Так, документом передбачено, що акції та облігації українських емітентів, вилучені з лістингу, протягом 30 днів з дати вилучення з лістингу оцінюються за останньою балансовою вартістю, визначеною на дату, що передує даті вилучення з лістингу. Особливу увагу у зміненому Положенні приділено оцінці коштів та металів, що належать НПФ та перебувають на рахунках банківських установ, які не виконують своїх зобов’язань або в яких призначена тимчасова адміністрація. Також актуалізованим Положенням запроваджується поняття «невиконання зобов’язань емітентом облігацій» — невиплата емітентом облігацій власникам облігацій у строк, встановлений умовами емісії, доходу за облігаціями та/або непогашення частини чи повної номінальної вартості облігацій, з дати першого невиконання таких зобов’язань, а також передбачається порядок оцінки облігацій, за якими емітент не виконує зобов’язання.

За словами творців документа, після внесення змін до Положення розрахунок вартості чистих активів недержавних пенсійних фондів здійснюватиметься кожного робочого дня, що сприятиме підвищенню довіри інвесторів до недержавних пенсійних фондів за рахунок надання їм можливості щоденного доступу до інформації.

«Набрання чинності Положенням сприятиме більш повному та об’єктивному розрахунку чистої вартості активів недержавних пенсійних фондів, а також зменшенню процесів штучного завищення чи заниження вартості одиниці пенсійного внеску», — зауважила О. Симоненко.

Наразі документ подано до Міністерства юстиції для державної реєстрації.

 

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»