• Посилання скопійовано

Нацбанк вдосконалив порядок видачі та використання індивідуальних валютних ліцензій

Зокрема, спрощено порядок видачі електронних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій. Зміни чинні з 28 квітня

 Нацбанк вдосконалив порядок видачі та використання індивідуальних валютних ліцензій

По-перше, Національний банк спростив порядок видачі електронних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій.

Так, до переліку документів необхідних для отримання таких ліцензій додається можливість подання на підтвердження джерел походження коштів документів, що стосуються результатів його підприємницької діяльності або продажу рухомого та/або нерухомого майна (податкової декларації про майновий стан і доходи, декларації платника єдиного податку фізичної особи-підприємця, договору про продаж рухомого та/або нерухомого майна). Нагадаємо, фізична особа може отримати е-ліцензію незалежно від того є вона підприємцем чи ні, якщо метою отримання ліцензії є операції, не пов’язані з її підприємницькою діяльністю.

Також унормовується можливість отримання електронної ліцензії за рахунок коштів, що є спільною сумісною власністю подружжя. Для цього один з подружжя може на підтвердження походження коштів враховувати доходи другого із подружжя, якщо ці доходи належать до їх спільної сумісної власності.

 

По-друге, банкам дозволено здійснювати операції з розміщення за кордоном валютних цінностях без індивідуальної ліцензії на будь-яких власних рахунках, а не лише на кореспондентських, як це було раніше.

 

По-третє, Нацбанком встановлено виключення із загального порядку контролю за дотриманням максимальної процентної ставки за зовнішніми кредитами/позиками в іноземній валюті.

Виключення стосується коштів, які залучаються резидентами-позичальниками від нерезидентів для кредитних проектів, що реалізуються за участі (у формі гарантування, страхування, поручительства) іноземної держави, за аналогією з виключенням, що вже застосовується для кредитних проектів за участі експортно-кредитних агентств.

Окрім того, Національний банк уточнив перелік документів, необхідних для отримання індивідуальної ліцензії на розміщення юридичними особами чи фізособами-підприємцями коштів на рахунках за межами України. Перелік доповнено документами, що містять інформацію про рахунки, відкриті резидентом в уповноважених банках, та про його структуру власності і кінцевих бенефіціарних власників.

Такі кроки сприятимуть удосконаленню порядку видачі індивідуальних валютних ліцензій, та розширенню доступу резидентів до зовнішніх кредитних ресурсів.

Зазначене закріплено постановою НБУ "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" від 26.04.2018 року №45 . Вона набрала чинності з 28 квітня 2018 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»