• Посилання скопійовано

Нацбанк прокоментував ситуацію з коливанням обмінного курсу гривні

За режиму гнучкого курсоутворення Нацбанк згладжує лише ті значні коливання курсу, які відбуваються внаслідок ситуативних чинників. Якщо фактори, які склалися в економіці, зумовлюють тиск на послаблення чи посилення курсу, то курс має рухатись у відповідному напрямку, і НБУ цьому руху не протидіє

Нацбанк прокоментував ситуацію з коливанням обмінного курсу гривні

Національний банк повідомив, що зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні, які посилилися поточного тижня у зв’язку із подальшим перевищенням попиту на валюту над її пропозицією.

Пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей (гірничо-металургійний комплекс, АПК) залишається на достатньо високому рівні, що свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні. Натомість спостерігається збільшення попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку через сезонні, ситуативні та психологічні чинники.

Так, дається взнаки сезонне збільшення попиту з боку імпортерів енергоресурсів, які потребують валюту для розрахунків за газ та за нафтопродукти (для раннього початку збирання врожаю) та з боку імпортерів товарів та послуг споживчого спрямування (електроніка, харчові продукти, туризм тощо), що є наслідком зростання доходів населення.

Крім того, під впливом негативних очікувань вже традиційно напередодні осені зменшується пропозиція валюти з боку населення на готівковому ринку, що позначається на спрямованості операцій банків на міжбанківському валютному ринку.

Для усунення дисбалансу на міжбанківському валютному ринку, що утворився під дією окреслених чинників, цього тижня Національний банк щодня виходив з продажем іноземної валюти. Загалом за поточний тиждень Національний банк під час валютних інтервенцій продав 215  млн дол. США.

Зокрема, сьогодні було проведено аукціон з продажу 50,0 млн дол. США, у ході якого було отримано заявок на купівлю на суму 32,7 млн дол. США. За результатами аукціону Національний банк продав 24,8 млн дол. США за середньозваженим курсом 27,93 грн/дол. Завдяки проведенню аукціону попит на валюту було задоволено, і довідковий курс гривні на 12:00 становив 27,93 грн/дол.

Національний банк продовжує уважно слідкувати за розвитком ситуації на валютному ринку та готовий і надалі здійснювати валютні інтервенції у разі потреби, щоб не допускати різких «стрибків» курсу.

Разом з тим регулятор наголошує, що за режиму гнучкого курсоутворення Національний банк згладжує лише ті значні коливання курсу, які відбуваються внаслідок ситуативних чинників. Якщо фактори, які склалися в економіці, зумовлюють тиск на послаблення чи посилення курсу, то курс має рухатись у відповідному напрямку, і Національний банк  цьому руху не протидіє.

Завдання Національного банку - не утримувати курс гривні на певному рівні, а зменшити інтенсивність коливань курсу гривні і, відтак, запобігти погіршенню очікувань та формуванню ризиків для зниження інфляції до цілі.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»