• Посилання скопійовано

Порядки відкриття та ведення рахунків, а також здійснення безготівкових розрахунків удосконалять

Нацбанк пропонує розглянути зміни до нормативно-правових актів щодо відкриття та ведення рахунків клієнтів банків та здійснення безготівкових розрахунків

Порядки відкриття та ведення рахунків, а також здійснення безготівкових розрахунків удосконалять

З метою удосконалення порядку відкриття та ведення рахунків клієнтів банків Нацбанк розробив та пропонує для громадського обговорення проект постанови  "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" (далі – Проект).

Цей документ розроблено на виконання вимог Законів  "Про електронні довірчі послуги" (набере чинності з 7 листопада 2018 року) та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання" (далі – Закон про захист прав дитини).

Так, Законом запроваджено нові види електронного підпису – кваліфікований електронний підпис та удосконалений електронній підпис (у зв’язку із втратою чинності Закону "Про електронний цифровий підпис").

Також Законом про захист прав дитини внесені зміни до Законів "Про банки і банківську діяльність" та "Про виконавче провадження", згідно з якими банки зобов’язані під час відкриття або закриття рахунків фізичним особам перевіряти наявність інформації про внесення відомостей про них до Єдиного реєстру боржників, а у разі наявності такої інформації повідомляти органи державної виконавчої служби або приватних виконавців про відкриття/закриття рахунків таким клієнтам у день відкриття/закриття рахунку.

Зокрема, Проектом врегульовуються такі питання:

  • порядок використання електронних підписів на електронних документах (у тому числі на електронних розрахункових документах);
  • установлення обов’язку банкам надсилати повідомлення до органів державної виконавчої служби або приватних виконавців про відкриття/закриття рахунків – фізичних осіб, інформація про яких внесена до Єдиного реєстру боржників;
  • скасування норми щодо подання до банку картки зі зразками підписів фізичними особами-підприємцями/фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність/фізичними особами-нерезидентами - інвесторами;
  • надання права уповноваженому працівнику банку засвідчувати довіреність фізичної особи-підприємця на розпорядження його поточним рахунком довіреними особами, якщо така довіреність складається в банку (у присутності власника рахунка та довірених осіб);
  • використання рахунку умовного зберігання (ескроу) під час здійснення операцій із купівлі-продажу нерухомості;
  • надання права зараховувати національну валюту на поточний рахунок фізичної особи-нерезидента, отриману на території України за допомогою увезеного згідно із законодавством України електронного платіжного засобу, емітованого банком-нерезидентом, через банкомат/платіжний термінал уповноваженого банку.

Проектом пропонується внести зміни до:

Аналіз регуляторного впливу Проекту.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 24 жовтня 2018 року на поштову та електронну адресу Національного банку України.

  • Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.
  • Електронна адреса: 22SPRA@U1H0.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»