• Посилання скопійовано

Відсьогодні фізособи мають право розміщувати на закордонних рахунках 100 тис. євро

Ліміт для закордонних інвестицій фізосіб і розміщення ними коштів на іноземних рахунках збільшено до 100 тис. євро

Відсьогодні фізособи мають право розміщувати на закордонних рахунках 100 тис. євро

Національний банк повідомляє, що в межах валютної лібералізації він удвічі збільшив е-ліміт для деяких валютних операцій фізичних осіб з переказу коштів, зокрема для здійснення інвестицій за кордон чи розміщення на іноземних рахунках, – до 100 тис. євро на рік. Цей крок передбачений дорожньою картою валютної лібералізації і є логічним з огляду на подальше поліпшення макроекономічної ситуації в Україні.

За оцінками Національного банку, чергове валютне послаблення не матиме суттєвого впливу на валютний ринок. З 7 лютого 2019 року, коли було скасовано електронні ліцензії і замість них запрацювали автоматичні е-ліміти, фізичні особи перерахували за кордон в межах таких лімітів понад 85 млн євро. Ця сума в декілька разів менша за середньоденний обсяг торгів на міжбанківському ринку.

Скористатися підвищеним е-лімітом українці зможуть вже у поточному році. Ті громадяни, які вже перерахували 50 тис. євро у межах попереднього ліміту, зможуть перерахувати аналогічну суму в межах нового ліміту вже до кінця цього року.

Відповідно до Дорожньої карти валютної лібералізації, остаточне скасування е-ліміту для фізичних осіб стане можливим не раніше ухвалення та імплементації пакету законопроектів щодо протидії BEPS (Плану протидії розмивання бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування).

Підвищення е-ліміту для фізичних осіб затверджено Постановою Правління НБУ від 12.12.2019 р. №149 «Про внесення зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті». Зміни наберуть чинності 18 грудня 2019 року.

Довідково: З дотриманням е-ліміту фізичним особам дозволяється переказувати іноземну валюту (або гривні) за кордон або на поточні рахунки нерезидентів – юридичних осіб, відкриті в Україні, для виконання власних зобов'язань перед нерезидентом за договором страхування життя; для здійснення інвестиції за кордон; розміщення коштів на власному рахунку за межами України; надання нерезиденту позики в іноземній валюті.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»