• Посилання скопійовано

Бізнес проти додаткового збору на купівлю валюти для імпортних операцій

Бізнес звернувся до влади з проханням запобігти ініціативі впровадити додаткове оподаткування валютних операцій у розмірі 10% на купівлю валюти для здійснення імпорту

Бізнес проти додаткового збору на купівлю валюти для імпортних операцій

Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” звернулася до представників влади з проханням запобігти ініціативі впровадити додаткове оподаткування валютних операцій, а саме податку у розмірі 10% на купівлю валюти для здійснення імпортних операцій.

Компанії-учасники УКАБ вкрай занепокоєні такою ініціативою, адже значна частка ресурсів (насіння, засоби захисту рослин, добрива, нафтопродукти, сільськогосподарська техніка та запчастини), які призначені для виробництва, обробки та збору врожаю є імпортною та не виробляються в Україні або потужності по їх виробництву не покривають потреби українського бізнесу.  

Як йдеться у зверненні, запровадження такої ініціативи суттєво збільшить вартість імпорту зазначених товарів, а для ряду постачальників та замовників це призведе до додаткових і непередбачуваних витрат, що буде закладено в кінцеву ціну продукції. 

Разом з тим, зазначена ініціатива, по суті, є додатковим оподаткуванням імпорту товарів та послуг з країн, які вже надали українським товарам режим найбільшого сприяння та скасували мита, та може негативно вплинути на відносини з Європейським Союзом. У разі запровадження податку на купівлю валюти для здійснення імпортних операцій Європейська Комісія може призупинити раніше надану лібералізацію в частині безмитного постачання на їхні ринки виробленої в Україні продукції. 

Додатковий податок неминуче відобразиться і на цінах для кінцевого споживача, призведе до подорожчання як імпортних, так і вітчизняних продуктів. Це, зокрема, вплине і на цінову ситуацію з паливом.

“Крім того, заходи з впровадження додаткового податку на купівлю валютних коштів призведуть до ситуації, коли економічно невигідно буде повертати валютну виручку в Україну. При цьому велика ймовірність, що при запровадженні додаткового оподаткування імпорту обсяги офіційних імпортних операцій скоротяться, а обсяги товарної контрабанди збільшаться. І в результаті матимемо збільшення тіньового сектору економіки”, – пояснюється у зверненні.

Враховуючи все вищезазначене, УКАБ закликає урядовців утриматися від ініціювання та розробки пропозицій щодо запровадження додаткових мит чи оподаткування імпорту, а також попередньо обговорювати подібні ініціативи з представниками бізнес-спільноти з метою комплексного аналізу ініціатив, оцінки  і врахування інтересів бізнесу при розробці змін, які безпосередньо впливатимуть на діяльність компаній, економіку країни та громадян. 

***

Читайте такожПодаток 10% на купівлю валюти: у Нацбанку підтримали ідею

Джерело: Український клуб аграрного бізнесу

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»