• Посилання скопійовано

Життя без копійок: округлення цін почнеться з 1 липня 2018 року

Нацбанк повідомив, що з 1 липня 2018 року в Україні застосовуватимуться правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків. Крім того, припиняється карбування монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок

Життя без копійок: округлення цін почнеться з 1 липня 2018 року

Сьогодні, 14 березня, Нацбанк презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень. Про це читайте тут>>

Під час презентації в. о. Голови НБУ Яків Смолій також оголосив, що у рамках продовження політики оптимізації готівкового обігу з 1 липня 2018 року в Україні застосовуватимуться правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків.

Відповідні норми містяться у постанові НБУ від 15.03.2018 р. №25, якою передбачається:

1)   Нацбанк припиняє карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Водночас усі ці номінали розмінних монет і надалі залишатимуться в обігу. Проте у подальшому готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами зазначених номіналів.

2) Монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок продовжуватимуть виконувати функцію засобу платежу (грошова одиниця України – гривня − і надалі дорівнюватиме 100 копійкам).

3) Для спрощення розрахунків встановлюватимуться правила заокруглення загальної суми покупки:

  • сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

4) У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами.

5) Під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься.

6) Населення і надалі зможе використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа – встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

 

Для спрощення розрахунків встановлюватимуться правила заокруглення загальної суми покупки: сума, яка закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок; сума, яка закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

 

Ціни від запровадження заокруглення не зміняться, а отже реалізація цієї ініціативи, на думку НБУ, не призведе до подорожчання товарів та послуг. Також запровадження правил заокруглення не матиме впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни на окремі товари.

Підсумовуючи ефект від оголошених рішень НБУ, в. о. Голови Нацбанку Яків Смолій зазначив: "Якщо екстраполювати ці рішення на сьогоднішню структуру готівки в обігу, з нього зникне майже 47% від загальної кількості монет в обігу – це понад вісім мільярдів монет дрібних номіналів. Водночас, більш ніж один мільярд банкнот буде замінено монетами. Тож середня кількість монет, що припадають на одного українця, скоротиться вдвічі, а банкнот в обігу стане на 40% менше. І цей ефект ми побачимо вже через два-три роки".

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»