• Посилання скопійовано

Оплата за роботу у нічний час чи вихідні - з посадового окладу чи мінімальної зарплати?

Держпраці розповіла, що розмір оплати за роботу в нічний час, у святкові і неробочі дні розраховується виходячи із посадового окладу

Оплата за роботу у нічний час чи вихідні - з посадового окладу чи мінімальної зарплати?

Держпраці у Кіровоградській області роз'яснило, що  відповідно до ст. 96 КЗпП мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року (1600 грн - ред.)

Згідно зі ст. 3-1 Закону про оплату праці при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Всі інші виплати (включаючи надбавку за складність та напруженість в роботі, доплату за суміщення професій, за наявність категорії) враховуються до мінімальної заробітної плати.

Оплата за роботу в нічний час відповідно до ст. 108 КЗпП оплачується у підвищеному розмірі, встановленому генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Робота у святкові і неробочі дні оплачується у подвійному розмірі:

  •  вiдрядникам - за подвiйними вiдрядними розцiнками; 
  • працiвникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмiрi подвiйної годинної або денної ставки;
  • працiвникам, якi одержують мiсячний оклад, - у розмiрi одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий i неробочий день провадилася у межах мiсячної норми робочого часу, i в розмiрi подвiйної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад мiсячну норму.

Оплата у зазначеному розмiрi провадиться за години, фактично вiдпрацьованi у святковий i неробочий день.

Таким чином, розмір оплати за роботу в нічний час, у святкові і неробочі дні розраховується виходячи із посадового окладу, а не розміру мінімальної заробітної плати.

Джерело: Держпраці в Кіровоградській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»