• Посилання скопійовано

При нарахуванні зарплати не забувайте про вимогу щодо мінімального її рівня

Держпраці нагадала, що розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір МЗП. Але з 1 січня 2023 року розмір МЗП залишається на рівні жовтня 2022 року за розміром 6700 грн

При нарахуванні зарплати не забувайте про вимогу щодо мінімального її рівня

Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці повідомляє, що 4 грудня в газеті «Голос України» опубліковано Закон України від 03.11.2022 р. №2710-IX «Про Державний бюджет України на 2023 рік». Закон запрацює з 1 січня 2023 року.

Тож із 1 січня 2023 року мінімальна заробітна плата залишається на рівні 6700 грн. та не буде змінюватись впродовж 2023 року.

Згідно із ст. 1 Закону України «Про оплату праці» (далі – Закон) заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до ст. 3-1 Закону (в редакції Закону України від 06.12.2016 р. №1774-VIII) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

За недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці передбачено застосування щодо суб’єкта господарювання штрафної санкції у двократному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника щодо якого вчинено порушення.

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

***

Читайте також: Нарахування зарплати з 1 січня 2023 року: як зміниться та що з оподаткуванням?

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»