• Посилання скопійовано

Час простою не з вини працівника у воєнний час пропонують оплачувати коштом Держбюджету

Законопроєктом №11109 пропонується у статті 113 КЗпП визначити, що час простою не з вини працівника на період воєнного чи надзвичайного стану на території України оплачується коштом Державного бюджету України

Час простою не з вини працівника у воєнний час пропонують оплачувати коштом Держбюджету

22 березня 2024 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №11109 "Про внесення змін до статті 113 Кодексу законів про працю України щодо гарантування оплати часу простою під час воєнного чи надзвичайного стану на території України".

Законопроєктом пропонується доповнити статтю 113 КЗпП та визначити, що час простою не з вини працівника на період воєнного чи надзвичайного стану на території України оплачується за рахунок коштів Державного бюджету України у порядку, визначеному КМУ.

Нагадаємо, що наразі за ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого КМУ, оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Водночас статтею 12 Закону  «Про оплату праці» передбачено, що оплата праці за час простою не з вини працівника належить до мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Як зауважує автор законопроєкту, з моменту запровадження правового режиму воєнного стану оплата праці працівникам на період простою є проблематичним питанням, оскільки діяльність роботодавців зупиняється через неможливість її здійснення за таких обставин, що призводить до відсутності дохідної частини та коштів на оплату праці під час простою. Тож є потреба чіткого закріплення у КЗпП оплати праці працівників на час простою у період дії воєнного стану на території України коштом Державного бюджету України.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»