• Посилання скопійовано

Влада планує відмовитися від підвищення МЗП та соцвиплат на 2025 – 2027 роки

Уряд у бюджетній декларації на 2025 – 2027 роки пропонує відмовитися від підвищення МЗП та прожиткового мінімуму, від яких залежать розміри соцвиплат. Так, МЗП заплановано залишити на рівні 8000 грн, прожитковий мінімум для працездатних – 3028 грн

Влада планує відмовитися від підвищення МЗП та соцвиплат на 2025 – 2027 роки

Уряд оприлюднив текст бюджетної декларації на 2025 – 2027 роки. З нею можна ознайомитися тут. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі.

 

Мінзарплата

Згідно з оприлюдненим текстом бюджетної декларації у 2025 – 2027 роках розмір мінімальної заробітної плати становитиме 8000 гривень, що забезпечить досягнутий рівень гарантії з урахуванням значного підвищення у 2024 році.

Оплата праці працівників бюджетної сфери здійснюватиметься на основі посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, що залишається на рівні грудня 2024 року.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді, посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів, також залишається на рівні 2024 року.

Оплата праці державних службовців здійснюватиметься на основі класифікації посад згідно з умовами оплати праці, що діяли у 2024 році.

 

Прожитковий мінімум

Як зазначається в декларації, базовим державним соціальним стандартом є прожитковий мінімум, встановлений законом, на основі якого визначаються державні соціальні гарантії та стандарти у сферах доходів населення, житлово-комунального, побутового, соціально-культурного обслуговування, охорони здоров’я та освіти.

Прогнозні розміри прожиткового мінімуму та рівня забезпечення прожиткового мінімуму на 2025 – 2027 роки планується на рівні 2024 року.

У 2025 - 2027 роках прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме:

  • дітей віком до шести років – 2563 гривні;
  • дітей віком від шести до 18 років – 3196 гривень;
  • працездатних осіб – 3028 гривень;
  • осіб, які втратили працездатність, – 2361 гривню.

Зауважимо, що раніше зʼявилася інформація від Федерації профспілок щодо обговорення з владою рівня МЗП на 2025 рік. І тоді ще Мінфін на підставі проєкту декларації вказував, що МЗП на 2025 рік планується встановити на рівні 8000 грн. Тож плани влади не змінилися.

Але за встановленими правилами Уряд має схвалити програму державного бюджету на 2025 рік до 15 вересня. Й саме тоді буде остаточно відомо, що запланував КМУ у проєкті Держбюджету на 2025 рік.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»