• Посилання скопійовано

Індексацію зарплати у 2025 році будемо нараховувати по-новому!

Законопроєктом про Держбюджет у 2025 році змінюють правила індексації. Зокрема, обчислення ІСЦ для індексації зарплати буде провадитися наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2025 року. А сума індексації за грудень не нараховується у січні 2025 року

 Індексацію зарплати у 2025 році будемо нараховувати по-новому!

Ми вже неодноразово вказували, що грудень 2023 року став «базовим» місяцем для розрахунку індексації (принаймні поточної, а не фіксованої) у 2024 році. Адже «базовий» місяць має таку ознаку: обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення зазначених грошових доходів населення. 

Позаяк обчислення почали з січня 2024 року, то попередній місяць і є «базовим» – це грудень 2023 року.

Виняток становлять лише ті працівники, яким у 2024 році вже підвищували оклади (тарифні ставки) – для них «базовим» місяцем є місяць останнього такого підвищення.

Тобто у 2024 році вже всі розібралися та спокійно нараховують індексацію за загальними правилами або збільшують оклади кожні два місяці та не згадують про цю функцію. 

Але у 2025 році базовий місяць знову для всіх працівників змінять! 

Так, з метою зменшення видатків Держбюджету на 2025 рік влада прописала у ст. 35 проєкту Держбюджету таке: “установити на що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2025 року. А сума індексації, яка склалася у грудні 2024 року, не нараховується у січні 2025 року“.

 

«Нова» індексація у 2025 – базовий місяць грудень 2024!

Початок врахування індексів інфляції з січня 2025 року означає, що грудень 2024 року незалежно від проведення збільшення окладів стає «базовим» місяцем для розрахунку індексації.

У п. 5 Порядку №1078 зазначено, що у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, береться за 1 або 100 відсотків. Ось цей місяць підвищення окладів ми й вважаємо «базовим». Він має і ще одну ознаку: обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення зазначених грошових доходів населення. 

Оскільки обчислення починаємо з січня 2025 року, то попередній місяць і буде «базовим» – це грудень 2024 року.

А далі все буде залежати від індексів інфляції 2025 року і динаміки зростання окладів (місячних тарифних ставок) за посадами.

Тим, кому збільшать оклади (тарифні ставки) з 1 січня 2025 року, базовим місяцем буде вже січень 2025 року. Так само й далі - місяць підвищення окладу (ставки) стане новим базовим місяцем. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»