• Посилання скопійовано

Зміни в порядку надання дотацій роботодавцям, що забезпечують молодь першим робочим місцем

Наказ Мінсоцполітики від 07.07.2012 р. №415 «Про затвердження Змін до Порядку та строків надання дотації роботодавцю для забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем»

Мінсоцполітики наказом №415 внесло зміни до Порядку та строків надання дотації роботодавцю для забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем (наказ Мінсоцполітики від 25.02.2008 р. №82).

Так, дотація надається роботодавцю в разі прийняття на роботу за скеруванням держслужби зайнятості молоді, якій надається перше робоче місце за отриманою професією (спеціальністю) відповідно до переліку професій та спеціальностей, що встановлюється ст. 3 Закону «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю», строком на 2 роки, лише за умови збереження упродовж цього строку гарантій зайнятості молоді та умов праці, встановлених на день працевлаштування.

Дотація не надається роботодавцям, які перебувають на обліку платників ЄСВ менше 6 місяців, мають на день звернення (дата надання письмової згоди роботодавця на скеруванні на працевлаштування безробітного) заборгованість зі сплати ЄСВ, нараховану пеню та фінсанкції за порушення норм Законів «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про зайнятість населення» та «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні».

Питання про можливість надання роботодавцю дотації розглядається комісією на підставі:

1) інформації про наявність вільних робочих місць (вакантних посад) за ф. №3-ПН «Звіт про наявність вакансій» (наказ Мінсоцполітики від 19.12.2005 р. №420);

2) корінця скерування на працевлаштування молоді на перше робоче місце з відміткою роботодавця про згоду у прийнятті на роботу (дод. 1);

3) відомостей центру зайнятості про:

— відсутність скорочення протягом останніх 6 місяців чисельності (штату) працівників за професією (спеціальністю), на яку працевлаштовується безробітний, на підставі поданих роботодавцем звітів за ф. №4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників» (наказ Мінсоцполітики від 19.12.2005 р. №420), а для фізосіб-підприємців — довідки про використання найманої праці протягом останніх 6 місяців;

— перебування на обліку роботодавця як платника ЄСВ не менше 6 місяців тапро відсутність на день звернення заборгованості зі сплати ЄСВ (на підставі даних з Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування за відповідний звітний період);

— відсутність на день звернення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов’язкове соцстрахування на випадок безробіття, нарахованої пені та фінсанкцій за порушення норм законів «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про зайнятість населення».

Рішення про надання роботодавцю дотації з урахуванням висновку комісії, яке має рекомендаційний характер, приймається директорами центрів зайнятості протягом 5 р.д. після отримання висновку комісії. Протягом 5 р.д. днів з дня прийняття рішення між центром зайнятості та роботодавцем укладається договір про забезпечення молоді першим робочим місцем з наданням роботодавцю дотації.

При зміні зареєстрованого місцезнаходження роботодавця-юрособи або місця проживання роботодавця-фізособи-підприємця та зміні місцеперебування на обліку як платника ЄСВ, за наявності згоди найманого працівника, працевлаштованого з наданням дотації, трудові відносини з роботодавцем продовжуються. До договору можуть бути внесені зміни в частині надання прав та покладення обов’язків за цим договором на центр зайнятості адміністративно-територіальної одиниці за новим місцем реєстрації роботодавця.

Дотація надається роботодавцю не пізніше 30 к.д. з дня отримання центром зайнятості Довідки про нараховану та виплачену зарплату особі, працевлаштованій з наданням дотації, та сплату ЄСВ.

Роботодавець є відповідальним за забезпечення гарантії зайнятості молоді, прийнятої на роботу з наданням роботодавцю дотації, достовірність відомостей, що є підставою для прийняття рішення щодо надання дотації для працевлаштування безробітних, визначення розміру дотації та використання.

Письмові звернення фізособи або юрособи щодо порушення роботодавцем гарантій зайнятості осіб, визначених умовами надання дотації, трудового законодавства, відомості, заявлені одержувачем дотації, підлягають перевірці Держінспекцією з питань праці та її територіальних органів відповідно до повноважень.

Автор: Хоміцка Маріанна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»