• Посилання скопійовано

Цивільно-правовий та трудовий договір: у чому різниця?

Що таке цивільно-правовий договір і чим він відрізняється від трудового, - розповіли фахівці Держпраці у Вінницькій області

Цивільно-правовий та трудовий договір: у чому різниця?

Держпраці у Вінницькій області пояснює, що цивільно-правовий договір – це угода між громадянином і організацією (підприємством тощо) на виконання першим певної роботи (договір підряду, договір про надання послуг тощо), предметом якого є надання певного результату праці. Проте за цього виду договору не виникають трудові відносини, на які поширюється трудове законодавство.

За договором підряду (договором надання послуг), укладеним між власником і громадянином, останній зобов’язується за винагороду виконувати для підприємства індивідуально визначену роботу. Основною ознакою, що відрізняє підрядні відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес трудової діяльності, її організація. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату. Виконавець, на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

За трудовим договором працівника приймають на роботу (посаду), включену до штату підприємства, для виконання певної роботи (певних функцій) за конкретною кваліфікацією, професією, посадою. Працівникові гарантується зарплата, встановлені трудовим законодавством гарантії, пільги, компенсації тощо.

За цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а її результати, котрі визначають після закінчення роботи і оформляють актами здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких провадиться їх оплата. Договором також може бути передбачено попередню або поетапну оплату. У трудовій книжці не робиться запис про виконання роботи за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до п. 1 статті 901 ЦКУ за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з чинним Цивільним кодексом, договір підряду є цивільно-правовим договором, який укладається між фізичною особою та юридичною особою на виконання певної роботи. Стаття 24 Цивільного кодексу дає поняття фізичної особи – фізичною особою вважається людина як учасник цивільних відносин. Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла 18 років (повноліття), у той же час повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором або яка бажає займатися підприємницькою діяльністю (статті 3435 Цивільного кодексу).

Отже, за наявності ознак, притаманних саме трудовим відносинам, укладається трудовий договір, за наявності ж ознак, притаманних цивільно-правовим відносинам, укладається цивільно-правовий договір.

Коли укладення трудового договору є обов’язковим , - читайте тут >>>

У разі виникнення спору щодо правомірності укладеного договору (трудового, цивільного) зазначене питання має вирішуватися у судовому порядку за позовом особи, чиї права порушено.

*********

Нещодавно Держпраці також розповіла про нюанси укладення колективних договорів, посадові інструкції для працівників та нюанси ведення табеля обліку робочого часу.

Окрім того, роз'яснила, за які правопорушення та у яких розмірах штрафуватиме Держпраці у 2016 році. Докладніше >>>

Більше роз'яснень Держпраці дивіться тут >>>

Джерело: Держпраці у Вінницькій області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»