• Посилання скопійовано

Фонд НВВ про розслідування нещасних випадків на тимчасово непідконтрольних територіях України

Роз’яснено питання правомірності або можливості проведення розслідування нещасного випадку, що стався на непідконтрольній території України з працівником підприємства, яке зареєстроване та фактично знаходиться на території, підконтрольній українській владі

Фонд НВВ про розслідування нещасних випадків на тимчасово непідконтрольних територіях України

Виконавча дирекція ФСС НВВ у листі від 22.05.2017 р. №100-06-3 звертає увагу: якщо нещасні випадки сталися на територіях, не підконтрольних органам державної влади України, то на сьогодні відсутні належні умови для створення комісій (спеціальних комісій), отримання необхідних матеріалів, проведення об'єктивного та всебічного розслідування нещасних випадків з дотриманням вимог Порядку №1232.

Водночас проводити розслідування нещасних випадків, професійних захворювань у інший, ніж передбачено КМУ, спосіб члени комісії не мають права, оскільки акт, складений за результатами такого розслідування нещасного випадку не буде відповідати законодавству та завжди буде предметом судових спорів за позовом будь-якої зацікавленої особи.

Враховуючи зазначене, фахівці Фонду звертають увагу, що єдиним способом встановлення об'єктивних обставин і причин настання нещасних випадків на виробництві, їх кваліфікації є:

  • проведення обстеження місця події з забезпеченням доступу до нього представників Фонду;
  • вивчення та використання для встановлення факту страхового випадку документів (екстрене повідомлення з лікувально-профілактичного закладу про нещасний випадок, довідки лікувально-профілактичиих закладів, експертні висновки, лікарняні листи, інші документи), які видані, затверджені та підписані органами, установами, організаціями, підпорядкованими українській владі, і складені відповідно до вимог чинного законодавства України. А це можливо після завершення АТО.

Оскільки виконання роботи страхового експерта з охорони праці на непідконтрольних українській владі територіях може загрожувати їх безпеці, життю та здоров'ю, а також враховуючи ту обставину, що на цих територіях припинили свою діяльність усі державні та бюджетні установи, робочі органи виконавчої дирекції Фонду повинні забезпечити участь страхових експертів з охорони праці у розслідуваннях тих нещасних випадків, які стались виключно на територіях, підконтрольних українській владі.

Разом з цим робочі органи виконавчої дирекції Фонду у Донецькій та Луганській областях повинні забезпечувати накопичення інформації, яка їм надходить, про нещасні випадки та професійні захворювання, що стались на території, тимчасово неконтрольованій українській владі, з метою можливого повернення до розслідування цих випадків після звільнення тимчасово окупованих територій.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»