• Посилання скопійовано

Якщо підприємець– «єдинник» хворів під час відпустки: чи можливо відкликати заяву?

Відпустка – справа приємна, а відпустка для підприємця - «єдинника» ще й надає право звільнення від сплати єдиного податку. А от як бути, якщо відпустка псується лікарняним? Чи можна відкликати заяву про таку відпустку?

Якщо підприємець– «єдинник» хворів під час відпустки: чи можливо відкликати заяву?

Згідно з п. 295.5 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 та більше календарних днів.

Про відпустку підприємців ми вже писали тут, а про лікарняні тут>>

Тобто, ПКУ виділяє дві окремі причини, за якими можна не платити єдиний податок за певний місяць. Якщо скористатися ними окремо, в результаті можна не платити єдиний податок два місяці! 

А от що роботи у випадку, якщо на час перебування у відпустці підприємець захворів, тобто, обидві причини збігаються? Звісно, це питання актуальне для тих, хто не хотів би втрачати місяць несплати єдиного податку. 

На це питання надало роз’яснення ДФС у Харківській області. 

Податківці зазначають, що ФОП — платник єдиного податку, який не використовує працю найманих осіб, має право відкликати заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку та скористатися правом на звільнення від сплати єдиного податку за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Таким чином, такою відпусткою можна буде скористатися в майбутньому і місяць несплати єдиного податку не втратити. 

Далі – ще два корисні нагадування. 

По-перше, податківці, з метою уникнення порушення термінів сплати авансових платежів рекомендують такий порядок подання документів про перебування у відпустці (на лікарняному):

1) заяву щодо періоду щорічної відпустки рекомендовано подавати до початку відпустки;

2) заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим доданням копії листка непрацездатності доцільно подавати одразу після закінчення лікарняного.

По-друге, не слід забувати, що таке звільнення від сплати єдиного податку не впливає на обов’язок сплати ЄСВ. Тобто, навіть за періоди хвороби чи відпустки, коли доходи підприємцем не отримувалися, ЄСВ сплачувати все рівно доведеться, у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок. Скільки ЄСВ слід сплачувати підприємцям у 2018 році, ми писали тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»