• Посилання скопійовано

Держпраці ­– про основні недоліки і ризики незадекларованої праці для працівників

Прагнення заощадити на сплаті податків призводить до того, що найманий працівник втрачає мінімальні державні гарантії, є соціально незахищеним

Держпраці ­– про основні недоліки і ризики незадекларованої праці для працівників

Держпраці у Хмельницькій області повідомляє, На сьогодні є досить багато непоодиноких випадків, коли працівники підприємств, установ, організацій працюють без оформлення трудових відносин та отримують заробітну плату у «конверті». Не маючи трудового договору, найманим працівникам відстояти свої права досить складно. Прагнення заощадити на сплаті податків призводить до того, що найманий працівник втрачає мінімальні державні гарантії, є соціально незахищеним.

 

Основні недоліки і ризики незадекларованої праці для працівників:

  • у разі конфлікту з роботодавцем є ризик не отримати зарплату або отримати істотно менше без будь-якої причини;
  • незадекларований працівник втрачає соціальні гарантії, наприклад, у випадку скорочення;
  • у разі неофіційного працевлаштування роботодавець не оплатить листок непрацездатності (лікарняний);
  • відпустку відповідно до законодавства неоформлений працівник може не отримати (так звані «відпускні виплати»);
  • відсутні гарантії, пов’язані з навчанням, вагітністю, народженням дитини;
  • при неофіційному працевлаштуванні у разі нещасного випадку з працівником недобросовісний роботодавець уникає відповідальності.

 

Відповідно до ст. 232 КЗпП безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються спори працівників про оформлення трудових відносин у разі виконання ними роботи без укладення трудового договору та встановлення періоду такої роботи. Якщо ви вважаєте свої права порушеними, для їх поновлення Ви маєте право звернутися до суду.

У разі встановлення органом, що розглядає трудовий спір, трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи, приймається рішення про нарахування та виплату такому працівникові зарплати у розмірі не нижче середньої зарплати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді без урахування фактично виплаченої зарплати, та про нарахування і сплату відповідно до законодавства ПДФО та ЄСВ за встановлений період роботи.

При підтвердженні фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ і податків – на роботодавця накладаються фінансові санкції відповідно до ст. 265 КЗпПУ у 30-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Джерело: Держпраці у Хмельницькій області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»