• Посилання скопійовано

Працівник пішов у відпустку не за графіком: чи є наслідки?

Щорічна відпустка має надаватися вчасно згідно із затвердженим графіком відпусток, але бувають винятки

Працівник пішов у відпустку не за графіком: чи є наслідки?

«Вісник. Офіційно про податки»

Відповідь на це питання надала Олена Усенко , головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики.

Черговість надання відпусток визначається графіком, що затверд­жується керівником установи, закладу за погодженням із профспілковим комітетом чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Графік доводиться до відома всіх працівників. Конкретний період відпустки заздалегідь узгоджується з працівником, тобто працівника письмово повідомляють про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну. Такі норми передбачено ст. 79 КЗпП та ст. 10 Закону про відпустки.

При цьому ненадання щорічної відпустки повної тривалості протягом двох років підряд заборонено (ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки).

 

В зазначеному випадку працівник відмовляється від свого конституційного права на відпочинок (тобто відпустку). Однак роботодавець з метою забезпечення ним дотримання трудового законодавства зобов’язаний її надати, тому у роботодавця є право в межах, установлених графіком відпусток, без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки.

 

З огляду на ст. 139 КЗпП працівники зобов’язані своєчасно і точно виконувати розпорядження (накази) роботодавця.

Отже, щорічна відпустка має надаватись вчасно згідно із затвердженим графіком відпусток. Водночас якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток (ст. 24 Закону про відпустки). Терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку, не передбачено.

Варто зазначити, оскільки роботодавець зобов’язаний вести облік відпусток, що надаються працівникам, ненадання її у визначені КЗпП терміни кваліфікується як грубе порушення законодавства про працю, і за це він може бути притягнутий до відповідальності.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»