• Посилання скопійовано

Комісія встановила негативні результати з кваліфікаційної атестації працівника: які наслідки

У разі негативних результатів кваліфікаційної атестації, роботодавець може запропонувати працівникові роботи нижчої кваліфікаційної категорії, або розірвати з ним трудовий договір

Комісія встановила негативні результати з кваліфікаційної атестації працівника: які наслідки

Держпраці у Рівненській області надає наступне роз'яснення.

Кваліфікаційна атестація – це визначення рівня кваліфікації та стажу роботи, залежно від чого встановлюється кваліфікаційна категорія, рекомендується відповідний тарифний розряд.

Присвоєння та підвищення кваліфікаційної категорії здійснюється комісією з проведення кваліфікаційної атестації. Завдання кваліфікаційної комісії: оцінювати професійну кваліфікацію і ділові якості працівників на основі об’єктивних критеріїв, виходячи з результатів його роботи.

Атестацію проводять за рішенням роботодавця, який затверджує положення про проведення атестації, склад комісії, графік її проведення.

Згідно із Загальними положеннями Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженими наказом Мінпраці та від 29.12.2004 р. №336, кваліфікаційні категорії професіоналам, фахівцям та технічним службовцям присвоюються і підвищуються комісіями з проведення кваліфікаційної атестації. При цьому враховується ступінь самостійності працівника під час виконання посадових обов’язків, його відповідальності за правильність ухвалених рішень, ініціативне й творче ставлення до роботи,  її новизна, ефективність і якість праці,  а також досвід практичної діяльності і знання зі своєї спеціальності тощо.

Рішення атестаційної комісії доводиться до відома працівника та роботодавця протягом трьох днів після його прийняття (ч. 12 ст. 11 Закону України «Про професійний розвиток працівника»). Рішення атестаційної комісії є чинним допоки воно не скасоване в установленому порядку.

Остаточне рішення щодо підвищення кваліфікаційної категорії у кожному окремому випадку приймає керівник підприємства (установи) залежно від того, яка посада передбачена штатним розписом та зважаючи на наявний фонд оплати праці. Водночас, на підставі висновку комісії з проведення кваліфікаційної атестації про підвищення кваліфікаційної категорії працівнику керівник може прийняти рішення про внесення відповідних змін до штатного розпису. Зміни, які вносяться до штатного розпису бюджетної установи, затверджуються в тому ж порядку, що і штатний розпис – за погодженням (затвердженням) з органом вищого рівня.

Виходячи з негативних результатів кваліфікаційної атестації, роботодавець може запропонувати працівникові роботи нижчої кваліфікаційної категорії, а в разі виявлення невідповідності працівника обійманій посаді через недостатню кваліфікацію – розірвати з працівником трудовий договір.

Конкретні вимоги до кожної кваліфікаційної категорії затверджує роботодавець у посадовій інструкції, виходячи із особливостей організації виробництва, праці і управління. При цьому мають дотримуватись вимоги до рівня підготовки й стажу роботи, наведені в кваліфікаційних характеристиках професій працівників (чинні кваліфікаційні характеристики працівників бухгалтерського обліку є в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників).

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»