• Посилання скопійовано

Працівники 60+: особливості роботи під час карантину

Оскільки фізособи, старші за 60 років, найбільше страждають від СОVID-19, Уряд встановив для них особливі обмеження під час карантину. Скасовані вони були лише з 22 червня. Нагадаємо, як це впливає на тих фізосіб, які перебувають в трудових відносинах

Працівники 60+: особливості роботи під час карантину

Обмеження, встановлені на час карантину, були різними. Отже, розглянемо їх окремо, з поділом на хронологічні періоди дії.

Розпочався карантин  з 12 березня 2020 року і введений він був Постановою №211. Тож з неї і почнемо.

 

Чи були спеціальні обмеження для осіб 60+  з 12 березня 2020 року?  

У першій редакції Постанови №211 (яка діяла з 12 березня) про осіб 60+ не говорилось нічого.

Проте вже наступною Постановою №215 до Постанови №211 були внесені зміни. Ними були введені обмеження щодо здійснення певних видів діяльності. Ці обмеження було встановлено з 12 березня по 3 квітня 2020 р. Та знову ж таки спеціальних обмежень для осіб 60+ тоді встановлено не було. Тобто на них поширювались загальні обмеження, які діяли і для всіх решта (щодо масових заходів, пересування в транспорті тощо).

Аналогічна ситуація була з Постановою №239 та №242, які подовжували карантинні обмеження до 24 квітня 2020 р.

Вперше спеціальні обмеження для осіб 60+ зявилися в Постанові №211 завдяки Постанові №255, і запрацювали вони з 4 квітня 2020 року!

Щодо цього Уряд розмістив роз’яснення на своїй офіційній сторінці.

 

Які обмеження діяли з 4 квітня 2020 року для осіб 60+, які працюють?

Осіб віком 60+ включили до переліку тих, хто потребує самоізоляції.

Такі особи зобов’язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають.

Людям, що перебувають на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини, аптеки та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Вони так само мають дотримуватися масочного режиму та мати при собі посвідчення особи.

 

Пам’ятка для роботодавців!

З  4 квітня 2020 р. особам 60+ не заборонено працювати. Але робити це вони можуть виключно в місці, яке обрали як місце самоізоляції. Це може бути як місце їх реєстрації, так й інше місце постійного проживання. Отже, особи 60+ потрапили в коло тих фізосіб, які якщо і працюють, то роблять це дистанційно.

 

А якщо особа 60+ не могла з 4 квітня працювати дистанційно?

Як роз’яснював Уряд, винятки можуть бути, якщо ви працюєте на підприємствах критичної інфраструктури та здійснюєте заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19 і не можете працювати віддалено. Тоді ви маєте неухильно дотримуватися рекомендацій по масочному режиму, соціальній дистанції в 1,5 метра, наявності посвідчення особи та посвідки з місця роботи. У всіх інших випадках ваш роботодавець має перевести вас у режим віддаленої роботи у визначеному вами місці самоізоляції або надати відпустку на період дії карантину.

 

Довідка: що таке об’єкти критичної інфраструктури?

До об’єктів критичної інфраструктури можуть бути віднесені підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які:

1) провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах;

2) надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема, у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;

3) є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;

4) включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

5) є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

Тобто це всі ті структури державної, комунальної чи приватної форми власності, бездіяльність яких призведе до суттєвих втрат для життєдіяльності країни.

 

А що робити особам 60+, які не потрапили до винятків, проте працювати дистанційно не могли?

Таким працівникам та їх роботодавцям треба було домовлятися.

Зокрема, працівники могли скористатися правом на неоплачувану (а, якщо у роботодавця є фінансові можливості – навіть на оплачувану) відпустку під час карантину.

Проте, якщо працівник 60+ не бажав йти у відпустку, але й працювати дистанційно не міг (не зі своєї вини), мав місце простій не з вини працівника. Це передбачає оплату в розмірі не менше 2/3 окладу працівника. Роз’яснення Мінекономіки щодо цього ми наводили тут.

Чи можливе оформлення таким працівникам скорочення робочого часу, щоб період карантину їм профінансував Фонд безробіття? На жаль, ні. Адже допомога по частковому безробіттю не надається особам, які отримують пенсію. А знайти осіб віком 60+, які не оформили пенсію, важко.

 

Які зміни було внесено з 10 квітня?

Постановою №262 розширено перелік винятків для працюючих осіб 60+.

Не підлягали самоізоляції :

1. особи, на яких поширюється дія Закону «Про запобігання корупції», військовослужбовців та працівників Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів,

2.особи, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19,

3.особи, які забезпечують діяльність підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, які:

  • провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної, нафтохімічної, машинобудівної промисловості, гірничо-металургійної галузі, галузях транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах, галузі оборонної промисловості;
  • мають безперервний промисловий цикл;
  • надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;
  • є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;
  • включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Перелік таких підприємств затверджено Постановою №1734, а перелік об'єктів державної власності – Постановою №83;
  • є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

Увага! Винятки, виділені жирним шрифтом, з 23 квітня зникнуть з переліку! А отже, особи 60+, які працюють на таких підприємствах, з 23 квітня зможуть працювати лише дистанційно.

 

Що змінилось з 23 квітня?

Самоізоляція для осіб 60+ тривала. А перелік винятків, наведений в Постанові №211, було оновлено Постановою №291.

Увага! З переліку винятків  зникли:

  • юрособи, які мають безперервний промисловий цикл,
  • юрособи нафтохімічної та машинобудівної промисловості, гірничо-металургійної галузі.

А осіб, на яких поширюється дія Закону «Про запобігання корупції», замінили зрозумілішим переліком – це державні службовці і працівники державних органів та органів місцевого самоврядування, народні депутати України та депутати місцевих рад, судді.

І так тривало до набрання чинності Постановою №392.

 

Чи щось змінилося з 20 травня?

Чому ми зараз говоримо про цю дату? Адже саме з неї набрала чинності перша редакція Постанови №392. З цікавого – вона не вносила зміни до Постанови №211 щодо подовження карантину, а мала самостійний характер.

Тобто, по суті, хоч карантин по всій Україні і не переривався, станом на сьогодні він був становлений:

  • з 12 березня по 22 травня Постановою №211;
  • з 22 травня по 31 липня Постановою №392.

Постанова №392 продовжувала вимогу щодо самоізоляції осіб 60+. Перелік винятків при цьому залишався такий самий, як було введено з 10 квітня із урахуванням уточнень, внесених 23 квітня.

 

Що змінилось з 30 травня?

До переліку винятків було додано учасників та осіб, залучених до організації та проведення спортивних заходів, навчально-тренувального процесу, представників професійних спортивних клубів.

 

З 5 червня – перше серйозне послаблення режиму самоізоляції

Завдяки змінам, внесеним до Постанови №392 Постановою №435, з одного боку, вимога самоізоляції (і перелік винятків) для осіб 60+ залишились.

З іншого боку, з 5 червня 2020 року у регіонах, в яких здійснюється послаблення протиепідемічних заходів, дозволяється особам, які досягли 60-річного віку, не дотримуватися зобов’язання щодо самоізоляції.

Послаблення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється на території регіону на підставі рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке приймається з урахуванням оцінки епідемічної ситуації та наявності у регіоні ознак для послаблення протиепідемічних заходів, визначених Постановою №391.

Рішення про послаблення протиепідемічних заходів переглядається не рідше одного разу на сім днів з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

У разі невідповідності епідемічної ситуації в регіоні ознакам для послаблення протиепідемічних заходів протягом трьох днів поспіль регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій збирається позачергово та приймає рішення про скасування послаблення деяких протиепідемічних заходів виходячи з результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

Отже, в деяких регіонах особи 60+  (вже без жодних винятків) з 5 червня змогли вийти на роботу. Проте роботодавцям треба було уважно стежити, щоб послаблення карантинних обмежень не скасували. Адже в такому випадку працівникам 60+ довелося б знову припинити виходити на роботу (крім тих, на кого поширювались вже знайомі нам винятки).

 

 З 22 червня самоізоляцію осіб 60+ повністю скасовано

Змами, внесеними до Постанови №392 Постановою №500,  виключено осіб 60+ з переліку осіб, які підлягають самоізоляції. Про це ми писали тут.

Отже, хоч карантин і триває, з 22 червня особи 60+ можуть працювати без обмежень і в такий спосіб, про який вони домовляться з роботодавцями.

Що це означає на практиці?

Під час дії обмежень ви про щось (відпустку, простій, дистанційну роботу) з такими працівниками домовлялись. А отже, були оформлені відповідні заяви та накази. Тепер доведеться домовлятись наново.

Якщо вас влаштовує, щоб працівник 60+ і далі працював вдома, то треба буде лише переглянути наказ та заяву. Якщо про обмеження, введені Постановами №211 та №392 саме для осіб 60+, в цих документах не зазначалось нічого, то зміни до них можна не вносити. Вони і далі на період, в них зазначений, встановлюватимуть надомний режим роботи для такого працівника. Те саме стосується і відпустки.

Проте, якщо підставою для таких документів була примусова самоізоляція, доведеться скласти нові документи і подовжити дистанційну роботу або відпустку вже на загальних підставах (без згадки про самоізоляцію).

Якщо ж вам треба, щоб цей працівник працював на звичайному робочому місці, а не вдома, то дистанційний (надомний) режим роботи доведеться змінити на звичайний, а відпустку перервати.

Пам’ятайте! Роботодавець не може за власним бажанням як відправити у «карантинну» відпустку, так і відкликати з неї!  Адже відкликання чинним законодавством передбачено лише для щорічних відпусток (ст. 12 Закону про відпустки). Тому без заяви працівника 60+ змусити його вийти на роботу з  відпустки не можна!

 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»