• Посилання скопійовано

З 9 травня діє закон щодо оплачуваних відпусток для батьків при народженні дитини

Президент підписав Закон №1401 щодо надання батькам при народженні дитини оплачуваної відпустки тривалістю до 14 днів за рахунок роботодавця. 8 травня його було опубліковано в Голосі України №85, а набрав чинності цей Закон з 9 травня

З 9 травня діє закон щодо оплачуваних відпусток для батьків при народженні дитини

15 квітня ВРУ прийняла проект Закон №3695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною». Про це ми писали тут.

6 травня цей закон було підписано президентом. Про це свідчить інформація з картки законопроекту. Текст Закону №1401 від 15.04.2021 р. вже оприлюднено. Його можна передивитися тут. Закон №1401 було опубліковано в "Голосі України" від 08.05.2021 р., але набрав чинності він з 9 травня.

Про те що саме він змінює у процесі наданння соцвідпусток  ми розповімо окремо.

А наразі зазначимо, що за Законом №1401 доповнено КЗпП та Закон про відпустки новим видом відпустки – відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця.

Також ним визначено відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері та батька).

Відповідні зміни внесено в ст. 179181 КЗпП та статті 18, 20 Закону України «Про відпустки».

Законопроектом також доповнено положення ст. 182-1 КЗпП та статті 19 Закону України «Про відпустки» щодо права працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку та доповнено положення ст. 51 КЗпП щодо можливості встановлення скороченої тривалості робочого часу для чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, та батьків, що виховують дітей без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).

***

Читайте також: Відпустки батькам: що змінилося з 9 травня?

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»