• Посилання скопійовано

Нова форма повідомлення про зупинення (скорочення) виробництва: аналіз і зразок заповнення

Для чого потрібна ця форма? Хто і куди її подає? Як цю форму заповнити? Відповіді на ці питання (зі зразком заповнення) ви знайдете у нашій статті

Нова форма повідомлення про зупинення (скорочення) виробництва: аналіз і зразок заповнення

Подання повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва передбачене ст. 47 Закону про зайнятість. Так, в частині першій цієї статті зазначено, що про можливе зупинення (скорочення) виробництва роботодавець зобов’язаний повідомляти територіальний орган зайнятості письмово за формою та у строки, визначені центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції. 

З цієї норми можна зробити кілька висновків.

 

Хто подає Повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва?

Подають його роботодавці незалежно від їх форми власності, організаційно-правової форми та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом продукції. 

Тобто і юрособи, і ФОПи, які мають найманих працівників, є товаровиробниками (тих, хто надає послуги і виконує роботи, це не стосується) і хто очікує зупинення або скорочення свого виробництва. 

Тут є ще один нюанс. Справа в тому, що ст. 47 Закону про зайнятість має назву «Допомога по безробіттю». Тож подання такого повідомлення є запорукою того, що працівники цього роботодавця отримають таку допомогу. 

При цьому слід врахувати, що: 

  • йдеться про допомогу по частковому безробіттю. Тобто це допомога тим працівникам, які зберігають своє робоче місце (не звільнилися під час скорочення або зупинення виробництва), проте втратили частину зарплати внаслідок цих подій;
  • цю допомогу фінансує Фонд безробіття. Проте виплачується вона за допомогою роботодавця. Тож саме він має подбати про складання і подання усіх необхідних документів, зазначених у ст. 47 Закону про зайнятість та у Порядку №74;
  • не йдеться про «коронавірусну» допомогу по частковому безробіттю. Вона передбачена ст. 47-1 Закону про зайнятість і надається за іншим Порядком №306.

Отже, зараз, під час «коронавірусного» карантину, подавати це повідомлення, щоб отримати допомогу по частковому безробіттю, не потрібно. 

А ось коли карантин закінчиться, нова форма стане у нагоді. Адже щоб отримати «звичайну» допомогу по частковому безробіттю, необхідно буде подати повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва.

Нагадаємо, що за ст. 47 Закону про зайнятість допомога по частковому безробіттю надається працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку зі зупиненням (скороченням) виробництва продукції без припинення трудових відносин у разі, якщо:

  • зупинення (скорочення) виробництва на підприємстві або в цеху, дільниці (структурний підрозділ підприємства, у якому здійснюється виробництво певного виду продукції у межах такого підрозділу), що має невідворотний та тимчасовий характер, триває не менше трьох місяців і не перевищує шести місяців, не залежить від працівників та роботодавця, охопило не менш як 20% чисельності працівників підприємства або цеху, дільниці, в яких скорочення робочого часу становить 30 і більше відсотків на місяць;
  • зупинення (скорочення) виробництва та тривалості робочого часу працівників є вимушеним: оскільки вичерпано всі можливі заходи запобігання йому, що підтверджується узгодженим рішенням роботодавця та виборного органу профспілкової організації, з якою укладено колективний договір, за результатами консультацій між ними;
  • на період дії карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Допомога по частковому безробіттю не надається, якщо:

1) зупинення (скорочення) виробництва має сезонний характер або виникає виключно з організаційно-виробничих причин;

2) є можливість працевлаштування (тимчасового переведення) працівників на період зупинення (скорочення) виробництва на інших дільницях, у цехах;

3) працівник:

  • відмовився від працевлаштування (тимчасового переведення) на підходящу роботу на підприємстві з повним робочим днем (тижнем);
  • працює на підприємстві за сумісництвом;
  • проходить альтернативну (невійськову) службу.

При цьому п. 6 Порядку №74 має ще дві умови, за яких допомога не виплачується. Це  коли працівник: 

 

Куди подавати повідомлення?

Повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва подається роботодавцем територіальному органу зайнятості за місцем провадження гомподарської діяльності:

  • міським центрам зайнятості;
  • районним центрам зайнятості:
  • міськрайонним центрам зайнятості;
  • філіям регіональних центрів зайнятості за місцем провадження їх господарської діяльності.

 

Коли подавати?

Подається не пізніше дати початку зупинення (скорочення) виробництва.

Тобто можна подати і заздалегідь – це не заборонено, але лише, якщо ви впевнені, що зупинення (скорочення) буде і зазначаєте у повідомленні, з якої дати. Якщо ви не впевнені, подати повідомлення можна і у день початку зупинення (скорочення) виробництва. Цей день варто зафіксувати внутрішнім наказом, у якому визначити (хоча б орієнтовно і тимчасово), на який термін встановлюється зупинення (скорочення) виробництва, хто з працівників у цей період буде працювати і у якому режимі, а хто не буде.

Адже саме ті, у кого зарплата зменшиться внаслідок зупинення (скорочення) виробництва і отримають допомогу по частковому безробіттю. Звісно, якщо виконуються обов’язкові умови, які ми зазначили вище.

 

Як складається форма Повідомлення?

Як заповнювати форму ми відобразили у зразку.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»