• Посилання скопійовано

Останнє нагадування! До 1 грудня слід подати списки допризовників до військкомату

Допризовники – це юнаки, яким виповнилося 17 років, і перебувають вони в цьому статусі рівно рік (до 18 років). Про них роботодавці мають подавати списки до військкомату. Але чи на всіх роботодавців поширюється цей обов'язок і чи подавати щось, якщо працівників-допризовників у вас немає?

Останнє нагадування! До 1 грудня слід подати списки допризовників до військкомату

Пунктом 5 ст. 34 Закону №2232  державним органам, а також підприємствам, установам та організаціям, незалежно від їх підпорядкування та форми власності, визначений обов'язок організовувати і безпосередньо вести персональний військовий облік військовозобов'язаних, що в них працюють.

А  за ч. 9 ст. 1 Закону №2232 до складу військовозобов'язаних належать:

  • допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
  • призовники - особи, приписані до призовних дільниць;
  • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
  • військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
  • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Згідно з частиною 5 ст. 14 Закону №2232 підприємства, установи, організації, заклади освіти незалежно від підпорядкування і форми власності щороку у строки та в порядку, встановлені КМУ, зобов’язані подавати до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військкоматів) списки громадян України, які підлягають приписці до призовних дільниць.

Наразі подання таких списків регулює Порядок №921.

За ст. 37 Порядку № 921 одним з обов'язків роботодавця є складення і подання щороку до 1 грудня до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць. Форма цього звіту затверджена у додатку 3 до Порядку №921 (див. зразок заповнення).

Завантажити Зразок>>>

І, як вже зрозуміло з назви цієї статті, до таких списків включається інформація щодо допризовників. Адже за ч. 3 ст. 14 Закону №2232 до призовних дільниць щороку протягом січня – березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться районними (міськими) військовими комісаріатами за місцем проживання.

Тож за списками, які подають роботодавці та заклади освіти, районні (міські) військові комісаріати приписують наступного року до призовних дільниць юнаків, яким у рік приписки виповнюється 17 років.

У 2021 році до цього списку слід включити працівників, яким у 2022 році виповнюється 17 років, тобто 2005 року народження.

 

Чи повинні подавати списки фізособи-роботодавці?

Ведення військового обліку фізособою-підприємцем чинним законодавством не передбачено.

Але Міноборони, спираючись на ч. 5 ст. 34 Закону №2232, підкреслює, що ведення персонального обліку призовників і військовозобов'язаних за місцем їх роботи або навчання покладається в тому числі й на громадян-підприємців та інших самозайнятих осіб (листи Генштабу ЗСУ від 27.09.2017 р. №321/5989, Міноборони від 13.11.2017 р. №321/7065).

При цьому КУпАП не передбачає адміністративної відповідальності для фізосіб-підприємців ані за неподання до військкоматів списків працівників, які підлягають приписці до призовних дільниць, ані за прийняття на роботу працівників, які не перебувають на військовому обліку за місцем проживання, ані за незабезпечення сповіщення про виклик у військкомат.

Тож прямого обов'язку вести облік для фізосіб-роботодавців не встановлено, як і немає відповідальності за неведення та неподання списку до військкомату. Тому ФОПи-роботодавці самі вирішують, подавати ці списки на вимогу військкомату чи ні.

 

Чи ведеться військовий облік фізосіб, з якими укладено договір ЦПХ?

Ні, військовий облік громадян, з якими укладено договір цивільно-правового характеру, не ведеться. Адже це обов'язок роботодавця, яким сторона договору ЦПХ не є (бо договір ЦПХ не регулюється КЗпП).

Особи, з якими укладено договори ЦПХ, не є найманими працівниками, а в ч. 5 ст. 34 Закону №2232, а також у п. 15 Порядку №921 зазначається, що на всіх підприємствах, незалежно від форми власності, ведеться персональний військовий облік призовників і військовозобов'язаних, що в них працюють.

Підтверджує це й Генштаб у листі від 27.09.2017 р. №321/5989. У своєму роз'ясненні Генштаб наголосив, що військовий облік громадян, з якими укладено договір цивільно-правового характеру, не ведеться.

Відповідно, включати таких осіб до списку не потрібно.

 

Як заповнити та подати список допризовників?

У 2021 році у Порядок №921 змін не вносилося, тому зміст та форма списку не змінилися. Зупинимося на правилах його заповнення.

А саме:

  1. за приміткою до форми списку, працівників у ньому наводять в алфавітному порядку;
  2. до переліку включають всіх юнаків незалежно від стану здоров'я, постійного чи тимчасового проживання;
  3. цей список має бути підписаний саме керівником підприємства;
  4. при поданні списку особисто його слід оформити у двох примірниках. На другому примірнику фахівець військкомату ставить позначку про отримання.
  5. список  можна подати поштою або у паперовій формі, звернувшись до військкомату.

 

Чому саме таких осіб слід включати до списку?

Взяттю на військовий облік призовників державними органами, підприємствами, установами та організаціями підлягають громадяни у віці від 17 до 27 років, які:

– не приписані до призовних дільниць та не перебувають у запасі Збройних Сил, СБУ, Служби зовнішньої розвідки;

– приписані до призовних дільниць;

– прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) або з-за кордону на нове місце проживання;

– набули громадянство України та підлягають приписці до призовних дільниць.

Пункт 17 Порядку №921

 

Винятків щодо невключення до списку через стан здоров'я в Порядку №921 та Законі №2232 не встановлено.

 

Якщо на підприємстві немає допризовників

Ще у листі Міноборони від 24.05.2016 р. №322/2/2836 говорилося, що список надається до військових комісаріатів лише у разі наявності на підприємстві громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць.

Але в цьому самому листі сказано, що у разі відсутності на підприємстві згаданої категорії працівників підприємство може повідомити відповідний військовий комісаріат про їх відсутність листом у довільній формі.

 

Відповідальність за неподання списку

За п. 4 додатка 1 до Порядку №921 керівники та посадові особи підприємств незалежно від їх підпорядкування та форми власності за неподання до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, несуть відповідальність за законом.

Раніше адмінштраф за таке порушення був досить невеликий, за ст. 211-2 КУпАП:

  • неподання керівниками або іншими відповідальними за військово-облікову роботу посадовими особами підприємств незалежно від підпорядкування і форм власності щорічно в встановлені строки до відповідних районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, тягне за собою накладення штрафу від 1 до 3 н.м.д.г. (від 17 до 51 грн);
  • повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від 3 до 7 н.м.д.г. (від 51 грн до 119 грн).

Але з 23 квітня 2021 року набрав чинності Закон №1357-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку». Він запроваджує новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб з-поміж резервістів у особливий період. Про це ми писали тут.

В тому числі цей закон вніс зміни до КУпАП. Так, було виключено ст. 211-2 КУпАП. Тобто окремого штрафу зараз немає.

Але є ще ст. 210-1 КпАП, якою становлено загальну адміністративну відповідальність за  порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.  За нею на посадових осіб, які порушують таке законодавство у особливий період (який триває і зараз) покладається адмінштраф від 300 до 500 н.м.д.г. (від 5100 до 8500 грн).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»