• Посилання скопійовано

Зміни у веденні е-трудових, скасування звіту №10-ПОІ та правила зарахування стажу під час війни: законопроєкт

Гетманцев зареєстрував у ВРУ законопроєкт №7433 зі змінами до Закону про ЄСВ та інших законів щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю

Зміни у веденні е-трудових, скасування звіту №10-ПОІ та правила зарахування стажу під час війни: законопроєкт

3 червня 2022 року Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ законопроєкт №7433 "Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України, щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю".

Його розроблено розроблено з метою поліпшення умов для захисту прав фізичних осіб на працю та соціальний захист шляхом забезпечення своєчасності обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також розширення напрямів використання інформації, яка міститься в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема для забезпечення трудових прав працівників та осіб з інвалідністю та спрощення звітності для роботодавців.

Законопроєкт також спрямований на врегулювання питання призначення, продовження виплати пенсій, підтвердження страхового стажу на час дії воєнного стану.

 

Що саме пропонується?

Законопроєктом пропонується, зокрема, внести такі зміни:

1) До частини першої ст. 17 Закону про ЄСВ, зокрема, в частині, що стосується передачі інформації з Державного реєстру на запити Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю інформації.

2) До частини другої ст. 20 Закону про ЄСВ. За ними, з метою обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника страхувальником або представником страхувальника, якому керівним органом страхувальника делеговані відповідні повноваження, подаються відомості про працівника щодо переміщення з одного структурного підрозділу до іншого, або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги, стажування, навчання, належності або неналежності осіб, які працюють, забезпечують себе роботою самостійно або навчаються, до членів професійних спілок та інші відомості.

Вказані відомості подаються через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі, з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення вказаних відомостей.

У разі смерті страхувальника - фізичної особи, яка використовує найману працю, або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою, відомості про припинення трудового договору до реєстру застрахованих осіб подає Державна служба зайнятості.

3) Передбачається обмін інформацією з Державного реєстру з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю про створення робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцями тощо та використання таких даних для обрахунку квоти на працевлаштування людей з інвалідністю, розрахунку адміністративногосподарських санкцій та захисту інших соціально-трудових прав.

4) Передбачено можливість у разі пропуску в період введення воєнного стану строку повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю продовження виплати пенсії по інвалідності на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування.

5) Для ФОП, в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески в період дії воєнного стану в Україні на підставі пунктів 9-19 - 9-23 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, такий період включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

6) Під час дії в Україні воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення дітям віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання у закладах освіти, пенсія в разі втрати годувальника призначається, а виплата раніше призначеної пенсії продовжується на підставі даних про навчання за денною формою навчання у 2022 році, отриманих Пенсійним фондом України з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

7) Встановлюється, що на період дії воєнного стану в Україні та протягом 180 календарних днів після його припинення або скасування, призначення пенсій внутрішньо переміщеним особам, які не мають документів, та/або щодо яких відсутні відомості про періоди страхового стажу, трудової діяльності, здійснюється на підставі відомостей наявних у:

  • державному реєстрі фізичних осіб платників податків;
  • єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;
  • системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;
  • реєстрі страхувальників та реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • інформаційній системі Державної міграційної служби та Міністерства внутрішніх справ;
  • єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

8) Нагадаємо, що для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Змінами уточнено, що територіальні відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на підставі інформації/даних, отриманих від ПФУ розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Вказаний розрахунок щороку надсилається у формі електронного документа до 01 квітня підприємствам, установам, організаціям, у тому числі підприємствам, організаціям громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичним особам, які використовують найману працю, через їх електронні кабінети на веб порталі електронних послуг Пенсійного фонду України у порядку, визначеному Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю разом з Пенсійним фондом України.

Крім того, виключено нормузгідно з якою підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, мали зареєструватися у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням і щороку подавати цим відділенням звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю. Тобто скасовується подання звіту за формою №10-ПОІ.

 

Коли наберуть чинності ці зміни?

Поки це лише проєкт. У разі його прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його публікування, крім пункту 1 розділу І та підпункту 2 пункту 2 розділу ІІ цього Закону, які наберуть чинності через три місяці з дня опублікування цього Закону.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»