• Посилання скопійовано

Мін’юст запропонував нові зміни щодо трудових відносин у період воєнного стану

Зокрема, у Законі «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» пропонують прописати порядок, за яким працівникам доводитимуть інформацію або документи у період дії воєнного стану

Мін’юст запропонував нові зміни щодо трудових відносин у період воєнного стану

СПО профспілок оприлюднило проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей трудових відносин (служби) у період дії воєнного стану".  Розробником його є Мін’юст. 

Ним пропонується вневсти зміни до законів «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», «Про державну службу» та «Про правовий режим воєнного стану», якими визначити особливості організації трудових відносин працівників, держслужбовців, посадових осіб місцевого самоврядуванння та осіб рядового та начальницького складу у період дії воєнного стану.

Зокрема, у Законі №2136-IX пропонують прописати порядок, за яким працівникам доводитимуть інформацію або документи у період дії воєнного стану, в т. ч. попереджатимуть про наступне звільнення у випадку, коли підприємства, установи, організації, держоргани, органи місцевого самоврядування та їх структурні підрозділи перебуватимуть у районах проведення воєнних (бойових) дій або в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Нова ст. 7-1 Закону.

Це питання пропонується вирішити шляхом:

  • надсилання працівнику повідомлення про наступне звільнення за адресою місця проживання/перебування, на  адресу електронної пошти або за допомогою інших засобів телефонного зв'язку;
  • розміщення повідомлення на офіційних вебсайтах підприємств, установ, організацій, державного органу, органу місцевого самоврядування та їх структурних підрозділах.

Також пропонується встановити строк, у який працівник вважатиметься таким, який ознайомився з повідомленням: 5 календарних днів з дня повідомлення вказаними способами.

Крім того, згідно зі змінами видача трудової книжки, копії наказу про звільнення, виплата всіх сум, що належить працівнику при звільненні, у тому числі одноразової грошової допомоги при звільненні та інших належних виплат особам рядового та начальницького складу здійснюється відповідно до законодавства, крі виплати грошової компенсації за неотримане речове майно, яка здійснюєтьмя протягом 5 місяців з дня звільнення

У Закон «Про державну службу» додадуть нову підставу припинення державної служби: якщо держслужбовець, якого поновили на посаді, не розпочне виконувати обов'язки протягом місяця з дня, як суб'єкт призначення або керівник держслужби ознайомили його з актом про поновлення.

Зі Закону «Про правовий режим воєнного стану» виключать норми, які забороняють під час воєнного стану проводити спецперевірку, передбачену Законом  «Про запобігання корупції» та перевірку, передбачену Законом  «Про очищення влади». 

У разі прийняття цей закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»