• Посилання скопійовано

Нюанси оплати праці за спрощеним режимом регулювання

Як оплачується робота працівників при спрощеному режимі регулювання? Чи дотримуватися мінгарантій? Чи буде відповідальність за невиплату зарплати?

Нюанси оплати праці за спрощеним режимом регулювання

Фахівці Держпраці з різних областей України продовжують надавати відповіді на питання щодо спрощеного режиму регулювання трудових відносин.

Цього разу вони стосуються оплати праці. Про це поговоримо далі. 

 

Як оплачується робота працівників при спрощеному режимі регулювання?

В умовах спрощеного режиму регулювання трудових відносин та за умови, що це не суперечить іншим положенням Кодексу законів про працю України, сторони трудового договору на власний розсуд за взаємною згодою можуть врегулювати свої відносини в частині системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати з урахуванням встановленої законом мінімальної заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку з додержанням нормальної тривалості робочого часу на тиждень, тривалості щотижневого безперервного відпочинку та інших прав і гарантій, визначених Кодексом законів про працю України.

 

Яка відповідальність роботодавця у разі порушення строків виплати заробітної плати при спрощеному режимі регулювання?

Однією із істотних умов трудового договору при спрощеному режимі регулювання трудових відносин є відповідальність роботодавця за порушення строків виплати заробітної плати, що передбачає визначення у трудовому договорі розміру компенсації (у процентному відношенні до розміру заробітної плати (тарифної ставки або окладу (посадового окладу), яка сплачується роботодавцем працівнику за кожний день затримки виплати заробітної плати.

За відсутності у трудовому договорі відповідних положень про відповідальність роботодавця, застосовуються норми законодавства про працю, визначені Кодексом законів про працю України та Законом України «Про оплату праці».

 

Чи поширюються мінімальні державні гарантії в оплаті праці на працівників при спрощеному режимі регулювання?

В умовах спрощеного режиму розмір заробітної плати визначається трудовим договором із урахуванням установленого законом мінімального рівня оплати праці (ст. 115 КЗпП).

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»