• Посилання скопійовано

Як працюватимемо та відпочиватимемо у квітні у зв’язку з Великоднем?

Завдяки Великодню українці мали б мати подовжені вихідні з 15 по 17 квітня. Але через війну працівники працюватимуть у понеділок 17 квітня 2023 р. з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день

Як працюватимемо та відпочиватимемо у квітні у зв’язку з Великоднем?

У квітні 2023 року в Україні буде додатковий вихідний на честь свята Великодня (ст. 73 КЗпП), яке цьогоріч припадає на 16 квітня.

За статтею 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається зі суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто 17 квітня (понеділок) мав би бути вихідним.

Проте Закон № 2136 ці правила змінив на час війни. Так, у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої - п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові і неробочі дні).

На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тому чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є потреба, вивести людей у ​​понеділок після Великодня на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують у 2023 році самостійно.

Порядок розрахунку норми тривалості робочого часу на підприємстві у 2023 році можна переглянути тут >>>

Щодо роботи банків, то наразі інформації від НБУ ще немає. Проте велика ймовірність, що всі банки та банківська система 17 квітня працюватимуть  у звичайному режимі.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»