• Посилання скопійовано

Чи встановлювати особам з інвалідністю випробувальний термін під час війни?

У період дії воєнного стану можна встановлювати випробувальний термін для всіх працівників: для осіб з інвалідністю, неповнолітніх, вагітних жінок, одиноких матерів із дітьми до 14 р. або дитиною з інвалідністю, ВПО та інших осіб, яких раніше це не стосувалося

 Чи встановлювати особам з інвалідністю випробувальний термін під час війни?

До інспекторки праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці  Ірини Смирнової звернувся телефоном пан Андрій, який є внутрішньо переміщеною особою, із запитанням щодо правомірності встановлення випробувального терміну під час працевлаштування особи з інвалідністю.

Посадовою особою надано необхідні роз’яснення.

За нормами чинного законодавства України передбачено систему пільг для працюючих людей з інвалідністю, спрямованих на створення гідних умов для їхньої продуктивної та безпечної роботи.

Так, відповідно до статті 26 Кодексу законів про працю України випробування у разі укладання трудового договору для осіб з інвалідністю не встановлюється.

Проте наразі, в умовах воєнного стану, норми законодавства про працю діють з огляду на вимоги Закону від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон №2136).

Норми законодавства про працю, які суперечать положенням цього Закону, на період дії воєнного стану не застосовуються.

Відповідно до пункту другого статті 2 Закону №2136, у разі укладання трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

Тобто у період дії воєнного стану можна встановлювати випробувальний термін для всіх працівників, у тому числі осіб з інвалідністю, неповнолітніх, вагітних жінок, одиноких матерів із дітьми до 14 років або дитиною з інвалідністю, внутрішньо переміщених та інших осіб, яких раніше це не стосувалося.

Встановлення випробувального терміну  не є обов’язком роботодавця, це його право.

Закон №2136 діє винятково протягом періоду воєнного стану та втрачає чинність із дня його припинення або скасування, крім частини 3 статті 13 Закону  України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»