• Посилання скопійовано

Запроваджено вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі

Мінекономіки впровадило єдині правила застосування знаків безпеки та здоров’я для створення для працівників безпечних та здорових умов праці

Запроваджено вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі

Федерація професійних спілок України розповідає, що Міністерством економіки України затверджено розроблені Державною службою України з питань праці вимоги до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі.

Наказ Мінекономіки від 09.03.2023 №1268 «Про затвердження Мінімальних вимог до забезпечення знаками безпеки та здоров’я на роботі»  зареєстрований у Міністерстві юстиції України 25.04.2023 за №672/39728.

Це один крок на шляху до зближення законодавства України та ЄС. Встановлення єдиних правил застосування знаків безпеки та здоров’я передбачено Планом заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та спрямовано на створення для працівників безпечних та здорових умов праці.

Знаками безпеки та здоров’я на роботі:

  • встановлюється заборона щодо вчинення небезпечних дій або дій, що можуть спричинити небезпеку;
  • дається вказівка щодо здійснення заходів безпеки;
  • дається попередження про наявність ризику для забезпечення безпеки працівників.

Реалізація акта сприятиме підвищенню рівня безпеки технологічних процесів, поліпшенню умов праці та зменшенню кількості аварій та нещасних випадків на виробництві, а також посилить вимоги до регламентації безпечних методів роботи.

Згідно з дослідженнями Інституту безпеки та здоров’я на роботі Великої Британії (IOSH), на підприємствах, де правильно використовуються знаки безпеки, кількість порушень правил безпеки знижується на 10-15%. А за інформацією Міжнародного інституту забезпечення безпеки та здоров’я на роботі (ILOSH), ефективне використання знаків безпеки допомагає працівникам на 30% швидше реагувати на потенційні небезпеки.

Джерело: Федерація профспілок України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»