• Посилання скопійовано

Проведення обов’язкових медоглядів - за новим порядком: проєкт від МОЗ

СПО профспілок оприлюднило проєкт наказу МОЗ, яким пропонується новий Порядок організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій

Проведення обов’язкових медоглядів - за новим порядком: проєкт від МОЗ

СПО профспілок оприлюднило проєкт Наказу МОЗ «Про затвердження Порядку організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій».

Згідно з проєктом Порядку, до працівників певних категорій належать:

  • працівники, які працюють в умовах дії шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища (шум, вібрація, забрудненість повітря робочої зони та робочих поверхонь шкідливими хімічними речовинами, іонізуючих та неіонізуючих випромінювань), важкості та напруженості трудового пронесу;
  • працівники, які підпадають під вплив канцерогенів, мутагенів та/або біологічних агентів;
  • працівники, які зайняті на роботах, де є потреба у професійному доборі;
  • працівники віком до 21 року;
  • працівники, які мають змінний режим роботи зі залученням до роботи у нічний час.

Цей Порядок поширюватиметься на всіх юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, та осіб, визначених у п. 1 частини першої ст. 35 Закону №1105.

Медогляди проводитимуться:

  • попередній - під час прийняття на роботу;
  • періодичний (протягом трудової діяльності) - з періодичністю, визначеною у додатках 4 та 5 до Порядку;
  • позачерговий - за заявою працівника, роботодавця, лікаря-профпатолога, у випадку виникнення підозри на професійне захворювання або на вимогу посадових осіб органу держнагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства у відповідній сфері.

Роботодавець за власний кошт забезпечуватиме організацію проведення обов'язкових медичних оглядів, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійні та виробничо зумовлені захворювання та медичну реабілітацію.

Очікується, що цей наказ набере чинності з 1 жовтня 2023 року. Відповідно втратить чинність попередній Порядок, затверджений Наказом МОЗ від 21.05.2007 р. №246.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»