• Посилання скопійовано

Повітряна тривога на роботі: коли це поважна причина, а коли – прогул?

Перебування в укритті під час повітряної тривоги може бути поважною причиною відсутності працівника на роботі, якщо час відсутності працівника на роботі збігається з повітряною тривогою та часом для добирання (офіс-укриття-офіс)

Повітряна тривога на роботі: коли це поважна причина, а коли – прогул?

Управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці навело відповідь адвоката Ганни Лисенко на запитання: «Повітряна тривога – це поважна причина для прогулу?». З постом адвоката можна ознайомитися тут.

І так і ні. Залежно від обставин та дій працівника.

Статистика:

  • з початку війни зафіксовано 30 тис. тривог по Україні;
  • за вересень 2023 року – 150 тривог;
  • середня тривалість тривоги – 55 хв.;
  • робочий день у працівника зазвичай 8 годин.

За таких частих тривог працівник може бути відсутній на роботі більше ніж 3 години на день, і роботодавець, своєю чергою, може звільнити працівника за прогул.

Отож! Прогул – це відсутність на роботі протягом 3 годин.

Укриття під час повітряної тривоги для працівника може бути:

  • у приміщенні офісу (якщо так вирішив працівник),
  • в укритті або сховищі, створеному роботодавцем,
  • у спеціально визначеному укритті, перелік яких є на офіційних сайтах міських або селищних рад тощо.

Саме працівник вирішує, в якому укритті він перебуватиме під час повітряної тривоги в робочий час (в офісі або пройти до найближчого обладнаного укриття).

Розглянемо такі два приклади:

  • працівник протягом одного дня відходив декілька разів з робочого місця до укриття, час його відсутності збігається з оголошеними тривогами. Це вимушений прогул з поважних причин;
  • працівник відсутній на роботі 3 дні, а потім заявляє, що він сидів в укритті вдома, а повітряні тривоги були двічі по 1,5 години. Це прогул, оскільки працівник має перебувати в укритті лише під час повітряних тривог, а в інший час працювати.

Таким чином, перебування в укритті під час повітряної тривоги може бути поважною причиною відсутності працівника на роботі, якщо:

  • час відсутності працівника на роботі збігається з повітряною тривогою + час для добирання (офіс-укриття-офіс). Це можна підтвердити інформацією з програм або додатків (https://alarmmap.online, https://map.ukrainealarm.com), офіційних відповідей військових адміністрацій або рад),
  • працівник повідомив про причину відсутності керівника (за можливості),
  • на підприємстві відсутнє спеціальне укриття, де може працювати працівник.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»