• Посилання скопійовано

До кінця 2023 року в Дії мають запустити сервіс «єБронювання»

Мінекономіки розробило попередній проєкт постанови Кабміну, що регулюватиме сервіс «єБронювання». За реалізацію технічної частини відповідає Мінцифри. Доступ до сервісу здійснюватиметься через «Дію»

До кінця 2023 року в Дії мають запустити сервіс «єБронювання»

Міністерство економіки України розробило попередній проєкт постанови Кабміну, що регулюватиме сервіс «єБронювання». Наразі її погоджують з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, бізнесом та іншими стейкхолдерами, повідомили Forbes у пресслужбі міністерства.

 

Ключові факти

«Міністерство економіки налаштоване на запуск «єБронювання» до кінця 2023 року», – повідомили у пресслужбі міністерства. За реалізацію технічної частини відповідає Мінцифри. Запускати окремий застосунок чи платформу для «єБронювання» не планують. Доступ до сервісу здійснюватиметься через «Дію», стверджують в пресслужбі Мінекономіки.

Проте спершу має бути завершена регуляторна частина, за яку відповідає Мінекономіки. Ключове – погодження постанови Кабміну, що регулюватиме «єБронювання», з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, бізнесом тощо. 

Попередній проєкт постанови – не остаточна версія механізму, наголошують у Мінекономіки, додаючи, що всі інші чинні правила бронювання диджиталізація процедури не змінить.

 

Контекст

Наприкінці липня 2023-го Мінекономіки та Мінцифри анонсували механізм електронного бронювання. Тоді в Україні налічувалося 4000 критично важливих підприємств та було заброньовано понад 500000 військовозобовʼязаних, повідомляв заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

В українському IT-секторі станом на 11 жовтня 2023-го заброньовано 3500 спеціалістів зі 157 технокомпаній, свідчить надана Forbes статистика Мінцифри. Це менше 1% від усієї індустрії, яку профільна асоціація IT Ukraine оцінює у майже 363 000 фахівців. Приріст із вересня – дві сотні заброньованих айтівців.

Попередньо, через «єБронювання» керівники підприємства зможуть дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати. Це стане можливо завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ.

Якщо ввести у сервіс облікові дані конкретного працівника, можна буде перевірити, чи підпадає він під бронювання, чи має дефіцитну військову спеціальність, чи потрібно йому оновити дані в ТЦК тощо. Якщо людина підпадає під усі критерії бронювання, то отримує відстрочку від призову на військову службу на пів року. Якщо дані потрібно уточнити, механізм передбачає можливість бронювання на один місяць. За цей час людина має звернутися у ТЦК та актуалізувати дані. Після цього компанія зможе повноцінно забронювати такого працівника. Після запуску «єБронювання» заброньовані отримуватимуть не паперовий витяг із наказу Мінекономіки, а витяг із реєстру заброньованих військовозобов’язаних. Він міститиме QR-код, що зчитуватиметься при перетинанні кордону тощо.

***

Всі новини на тему бронювання можна дізнатися за посиланням.

Джерело: Forbes.ua

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»