• Посилання скопійовано

УВАГА! З 24 серпня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу

Уряд вніс зміни до Постанови №413, аби фізособи змогли повідомляти ДПС про укладення трудового договору з домашнім працівником. Через це уточнення всі роботодавці отримали нову форму повідомлення. Вона діє з 24 серпня, формату для е-форми від ДПС ще немає

УВАГА! З 24 серпня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу

23 серпня на черговому засіданні КМУ було внесено зміни до Постанови КМУ від 17.06.2015 №413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту». Про це повідомив Мельничук у своєму Телеграм-каналі

Ці зміни спрямовані  на забезпечення можливості подання фізичними особами, які уклали трудовий договір з домашніми працівниками, повідомлення про укладення або припинення такого договору до територіальних органів ДПС за установленими формами.

Зокрема, відповідні зміни  щодо домашніх працівників внесені до Порядку й до самої форми повідомлення. 

Тож через цю зміну всі роботодавці отримали нову форму повідомлення. До того ж Постановою №967 затверджено форму повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником.

26 серпня на сайті Уряду зʼявився текст Постанови КМУ від 23.08.2024 №967. З ним можна ознайомитися тут. Зокрема, ця постанова набирає чинності з дня набрання чинності Законом України від 25.04.2024 №3680-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників”. Датою набрання чинності Законом є 24 серпня. Тобто Постанова №967 діє з 24 серпня.

Завантажити бланк нового повідомлення можна тут.

Які наслідки для всіх роботодавців?

Відповідно роботодавці вже з 24 серпня повинні застосовувати нову форму при прийнятті на роботу працівників. Але це тільки щодо подання повідомлень у паперовій формі. Подати нову форму в е-вигляді поки що буде неможливо. Бо ДПС ще не затвердила нового формату. Про це повідомимо окремо.

Підкреслимо, що коментарів від ДПС з приводу цієї ситуації ще не було. Однак, на нашу думку, навряд чи вони вимагатимуть повторного подання повідомлень або штрафуватимуть тих, хто повідомив за старою формою (принаймні в електронному вигляді). Втім, почекаємо на офіційне розʼяснення і появу е-шаблону повідомлення від ДПС.

UPD_03/09/2024

У Реєстрі е-форм податкових документів на сайті ДПС розміщено оновлені форми повідомлення про прийняття на роботу (для юросіб – J3001004, для фізосіб – F3001004). Про це ми писали тут.

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»