• Посилання скопійовано

Працівник перебуває на лікарняному та повідомив про відкриття нового: як виплачувати?

При настанні нового випадку тимчасової непрацездатності з приводу нового захворювання, яке не пов'язане та не є наслідком попереднього, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ПФУ надається на загальних підставах з шостого дня

Працівник перебуває на лікарняному та повідомив про відкриття нового: як виплачувати?

Фахівці ПФУ у своєму розʼясненні від 04.09.2024 р. №2800-030401-8/53352 вказали, що згідно із частиною другою статті 15 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується ПФУ застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця у Порядку №440.

Окремо ПФУ розповів про правила формування е-лікарняного. Згідно із пунктами 2 та 3 розділу II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в ЕРЛН №1234 листок непрацездатності формується в ЕРЛН на підставі інформації про медвисновок у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування.

Дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку строку дії та закінчення строку дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності.

При цьому на підставі даних медичних висновків, що складають один випадок тимчасової непрацездатності, формуються листки непрацездатності в порядку черговості створення медичних висновків, кожен наступний із яких створюється як продовження першого та складають один страховий випадок.

Відповідно до абзацу першого пункту 3 розділу I Порядку №1066 випадок тимчасової непрацездатності відповідно до медичних висновків (далі - випадок тимчасової непрацездатності) - тимчасова непрацездатність, що підтверджується формуванням одного або сукупністю декількох медичних висновків, пов'язаних між собою через посилання на запис в Реєстрі про попередній медичний висновок в межах однієї категорії медичних висновків, та триває безперервно від початку визначеного захворювання, травми або інших причин з можливим продовженням в одного або послідовно в декількох суб'єктів господарювання до завершення дії останнього медичного висновку або до початку нового медичного висновку з відміткою про початок нового випадку тимчасової непрацездатності в межах такої ж категорії, що формується з приводу нового захворювання, травми або інших причин, які не пов'язані тане є наслідками попереднього.

На підставі цих даних ПФУ зробив такий висновок: у разі настання у застрахованої особи нового випадку тимчасової непрацездатності з приводу нового захворювання, травми або інших причин, які не пов'язані та не є наслідками попереднього, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Пенсійного фонду України надається на загальних підставах з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності). 

Але страхувальник з метою уточнення даних щодо визначення тривалості та обґрунтованості продовження листків непрацездатності за наявними випадками тимчасової непрацездатності може звернутися до територіального управління ПФУ за місцем знаходження закладу охорони здоров'я для проведення відповідної перевірки.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»