• Посилання скопійовано

Коригування акта з гіг-спеціалістом у зв’язку з виправленням помилки: що в «зарплатній» звітності?

Коригується акт із гіг-спеціалістом: у зв'язку із виправленням помилки старий акт за червень анульовано і складено новий акт за серпень. Що в обліку і звітності?

Коригування акта з гіг-спеціалістом у зв’язку з виправленням помилки: що в «зарплатній» звітності?

Відповідно до ч. 3 ст. 3 КЗпП дія КЗпП та законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами Дія Сіті, визначені Законом №1667.

Частиною 1 ст. 1 Закону №1667 визначено, що:

  • гіг-контракт – це цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V Закону; 
  • гіг-спеціаліст – це фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем.

Отже, виходячи із зазначених норм розуміємо, що відносини між резидентом Дія Сіті з гіг-спеціалістом регулюються не трудовим законодавством, а договорами ЦПХ, за якими сторони домовляються про виконання робіт або надання послуг.

При найманні працівника резидент Дія Сіті може укладати з ним контракт як особливу форму трудового договору, спрямовану на забезпечення умов для ініціативності та самостійності працівника з урахуванням його індивідуальних здібностей і професійних навичок, підвищення взаємної відповідальності сторін. 

Отже, гіг-контракт – це особлива форма залучення спеціалістів, яка поєднує в собі ознаки трудового та цивільно-правового договору і за якою працівників залучають на конкретні проєкти та забезпечують соціальні гарантії гіг-спеціалісту. Результати роботи оформлюються актом виконаних робіт, якщо саме цей документ затверджений резидентом Дія Сіті як первинний.

Акт виконаних робіт до ЦПД засвідчує факт виконання гіг-спеціалістом робіт відповідно до умов укладеного договору. І якщо у підписаному акті виконаних робіт виявлено помилку, то її, звісно, потрібно виправити. 

Незалежно від того, чи призвела допущена помилка до завищення або заниження суми винагороди, виправлення у відповідних додатках єдиної звітності можна зробити і через подання єдиної звітності з типом «Уточнюючий» (за ІІ квартал) або «Звітний» (за ІІІ квартал), вказавши у додатку 1 у графі 10 належний місяць «062024».

Виправлення в додатку 1 буде однаковим незалежно від обраного типу єдиної звітності.

У додатку Д1 для виправлення помилки за працівником формується окремий рядок:

  • у графі «09 КТН «3» (зменшення бази) або «2» (збільшення бази);
  • у графі 10 вказуємо місяць і рік, за який виправляється помилка;
  • у графі 16 зазначається сума, яку потрібно зняти/додати.

Водночас графи 16 та 17 не заповнюються, тому що ЄСВ сплачено з МЗП.

Якщо базу нарахування потрібно зняти, то у підсумковому рядку додатка 1 скориговані суми відображаються зі знаком «мінус», бо коригуючий рядок має КТН «3», тобто загальний рядок буде менший на скориговані суми. Відповідно при донарахуванні винагороди за КТН «2» знак не вказується.

У рядку 061 вказується, що подається додаток 1 та кількість аркушів до нього. Але подаючи єдину звітність з типом «Уточнюючий», рядки з 07 по 110 не заповнюються.

У додатку 4ДФ виправлення потрібно провести шляхом подання єдиної звітності тільки з типом «Уточнюючий» (за ІІ квартал), який міститиме два рядки:

1. при зменшенні винагороди:

  • 1-й рядок заповнюється аналогічно, як було подано у звітній звітності, й у графі 10 вказується ознака «1» (рядок на вилучення);
  • 2-рядок заповнюється з правильною сумою винагороди, сумою ПДФО та ВЗ й у графі 10 вказується ознака «0» (рядок на введення).

При зменшенні нарахованої чи виплаченої винагороди гіг-спеціалісту різниця в сумі раніше перерахованого ПДФО стане переплатою.

2. при збільшенні винагороди також буде два рядки, які заповнюються аналогічно, як і при зменшенні винагороди. 

Проте при збільшенні нарахованої чи виплаченої винагороди гіг-спеціалісту різницю в сумі раніше перерахованого ПДФО потрібно буде доплатити.

Водночас у рядку 064 вказується, що подається додаток 4ДФ та кількість аркушів до нього, рядки з 07 по 110 не заповнюються.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»