• Посилання скопійовано

Бізнес закликає запровадити принцип черговості мобілізації

Бізнес звернув увагу, що за даними ПФУ на 1 вересня налічується 150 тис. військових пенсіонерів, які не мають інвалідності, не перебувають на військовій службі та не досягли 60 років. У разі їх мобілізації вони не потребують додаткової підготовки чи навчання

Бізнес закликає запровадити принцип черговості мобілізації

Президенту України

Прем’єр-міністру України

Міністру оборони України

Народним депутатам України

Українська Рада Бізнесу (далі – УРБ), до складу якої входить 120 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, членами яких є 28 тис. підприємств, висловлюють вам свою повагу та пропонують запровадити принцип черговості мобілізації. 

Беручи  активну участь у напрацюванні пропозицій до законодавчих актів щодо мобілізації, військового обліку та процедур бронювання – УРБ пропонує включити до Закону про мобілізацію принцип черговості, який дозволить значно покращити якість кадрів у ЗСУ. Суть пропозиції полягає в тому, що громадяни, які мають найкращу військову підготовку та відповідний стан здоров’я – мобілізуються у першу чергу. Запропонований принцип черговості включає такі етапи:

Першочергова мобілізація:

Військові пенсіонери віком від 45 до 60 років. Згідно з даними Пенсійного фонду України на 1 вересня 2024 – 150 тисяч військових пенсіонерів, включаючи пенсіонерів Державної прикордонної служби, які не мають інвалідності, не перебувають на військовій службі та не досягли 60 років. У разі їх мобілізації вони не потребують додаткової підготовки чи навчання.

Друга черга мобілізації:

Чинні правоохоронці – працівники Національної поліції, Управління державної охорони, Служби судової охорони, працівники МВС, члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону (яких близько 40 тис. осіб), члени муніципальних варт, а також пенсіонери цих органів віком до 60 років. Заміщення штатів цих органів може здійснюватися цивільними особами після підготовки через УДО за окремим порядком їх ротації.

Третя черга мобілізації:

Безробітні особи, зареєстровані у Державному центрі зайнятості більше ніж 6 місяців. 

Перехід до наступної черги мобілізації проводити в разі мобілізації 80% придатних представників попередньої черги.

Дані Пенсійного фонду щодо кількості військових пенсіонерів:

З метою удосконалення процедур проведення заходів мобілізації, удосконалення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також окремих питань проходження військової служби для доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії росії проти України вбачається за необхідне укомплектування Збройних Сил України підготовленими кадрами, що можна зробити шляхом внесення змін до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період та інших нормативно-правових актів.

Зазначену прогалину можливо вирішити законодавчим визначенням черговості мобілізації, що, своєю чергою, сприятиме більш ефективному забезпеченню Збройних Сил України кваліфікованими військовими та матиме підтримку суспільства.

Запропонований підхід дозволить значно скоротити час на підготовку та навчання військовій справі, забезпечити більш фаховими кадрами ЗСУ. 

Український бізнес закликає представників Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України провести фахове обговорення зазначених пропозицій та внести зміни до відповідних нормативно-правових актів.

З повагою

Бізнес-асоціації

Члени Української Ради Бізнесу

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»