• Посилання скопійовано

Оподаткування допомоги від роботодавця на лікування

Кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування, не включаються до загального оподатковуваного доходу платника податку за наявності підтвердних документів

Оподаткування допомоги від роботодавця на лікування

ДФС у листі від 19.08.2016 р. №18024/6/99-99-13-02-03-15 нагадує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного ПДФО доходу платника не включаються, зокрема кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника, у т.ч., але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів його роботодавця, за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування (пп. 165.1.19 ПКУ).

Вищезезначена норма може бути застосована роботодавцем за наявності відповідних підтвердних документів, що підтверджують цільовий характер надання грошових коштів на оплату лікування або медичного обслуговування (в разі здійснення попередньої оплати таких послуг) або факт надання послуг з лікування або медичного обслуговування платника податку (якщо оплата здійснюється після надання таких послуг).

Підтвердні документи

Підтвердними документами можуть бути документи, що підтверджують потребу фізособи - платника податку в лікуванні та медичному обслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану платника податку), документи про надання таких послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи залежно від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Зверніть увагу! ПКУ не визначає відмінностей в оподаткуванні ПДФО та військовим збором сум допомоги для оплати вартості таких послуг в Україні або за кордоном. І на цьому наголошують й податківці у роз'ясненні. Тому можна зробити висновок, що підприємство при оплаті лікування працівника за кордоном має діяти за вищенаведеними правилами.

Відображення у ф. №1ДФ

Згідно з Довідником ознак доходів під ознакою доходу "143" відображається дохід у вигляді коштів або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку за рахунок коштів, зокрема, його роботодавця.

Доля ЄСВ

Крім того податківці нагадують, що згідно з п. 14 р. І Переліком видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затвердженим постановою КМУ  від 22.12.2010 р. №1170, матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, не є базою нарахування єдиного внеску.

Від редакції: 

Підтвердити фактично понесені витрати на лікування працівник може договорами на медичне обслуговування, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та їх покупця (працівника), платіж­ними і розрахунковими документами тощо, що вказують на проведення плати за лікування.

Щоб отримати допомогу на лікування, працівник повинен подати роботодавцю відповідну заяву. До неї він додає документи, що підтверджують понесені ним витрати на лікування. Надання допомоги оформляють наказом (розпорядженням).

Цільова благодійна допомога на лікування працівника, яка виплачується відповідно до пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ не обмежена в сумі. Проте, відповідно до пп. 170.7.5 встановлено граничний термін її використання – 12 місяців, наступних за місяцем її отримання.

Якщо цільова допомога не була використана і не повернена впродовж зазначеного строку, то вона включається  до річного оподаткованого доходу працівника – набувача такої допомоги і відображена ним і річний декларації і оподаткована на загальних підставах.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»