• Посилання скопійовано

Встановлення прожиткового мінімуму по-новому: що пропонують нардепи?

У Раді зареєстровано законопроєкт №3515 з метою удосконалення процедури встановлення та затвердження прожиткового мінімуму з метою досягнення його фактичного рівня

Встановлення прожиткового мінімуму по-новому: що пропонують нардепи?

Нагадаємо, що 2 червня 2021 року ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №3515 щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення. Про це ми розповідали тут.

Тим часом 11 червня Н. Королевська, Ю. Солод та інші нардепи зареєстрували у ВРУ проєкт Закону №5654 "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій".

Текст законопроєкта можна завантажити тут, а порівняльну таблицю ось тут.

Ціллю цього законопроєкту є удосконалення процедури встановлення та затвердження прожиткового мінімуму з метою досягнення його фактичного рівня, підвищення державних соціальних стандартів в Україні та стимулювання зростання заробітних плат і соціальних платежів. 

 

Що пропонується?

Проєктом Закону передбачається внесення таких змін до Закону «Про прожитковий мінімум»:

1. Набір продуктів харчування та набір непродовольчих товарів визначатимуться в натуральних показниках, набір послуг - у нормативах споживання.

Набір продуктів харчування, набір непродовольчих товарів і набір послуг щороку затверджуватиме Кабмін після проведення їх науково-громадської експертизи і до початку розгляду ВРУ проєкту закону про Державний бюджет України на наступний рік. 

Водночас набір продуктів харчування, набір непродовольчих товарів і набір послуг не можуть бути меншими, ніж затверджені у попередньому році.

2. Прожитковий мінімум на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення встановлюватиме КМУ на основі затверджених набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг та пропозиції щодо його вартісної величини подаються у проєкті Закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Прожитковий мінімум на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до  основних соціальних і демографічних груп населення,  за поданням КМУ, визначений за участю та погодженням зі сторонами соціального діалогу, щороку має затверджувати ВРУ в Законі про Державний бюджет України  на  відповідний рік. Розмір прожиткового мінімуму не може бути встановлений на рівні нижчому, ніж прогнозований фактичний розмір прожиткового мінімуму, визначеному статтею 5 цього Закону.

Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом двох місяців поспіль перевищує затверджений розмір прожиткового мінімуму, Кабінет Міністрів України протягом 15 днів має ініціювати перед ВРУ внесення змін до Державного бюджету України на відповідний рік щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму з урахуванням прогнозного рівня інфляції до кінця бюджетного року з метою забезпечення його коригування залежно від зростання цін.

Прожитковий мінімум публікується в офіційних виданнях загальнодержавної сфери розповсюдження.

3. Вводиться обов’язок Мінсоцполітики моніторити та оприлюднювати щоквартально прогнозований на наступний бюджетний період фактичний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення.

Розрахунки щомісячного фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, оприлюднюються до 20 числа наступного місяця та розрахунки прогнозованого на наступний бюджетний період фактичного розміру прожиткового мінімуму на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, оприлюднюються щоквартально центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, на його офіційному веб-сайті у мережі Інтернет, а також публікуються в офіційних виданнях загальнодержавної сфери розповсюдження.

У разі прийняття цей Закон набере чинності, з дня наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»