• Посилання скопійовано

Відшкодування витрат на доставку пенсій за рахунок підвищеної ставки ЄСВ: нова законодавча ініціатива

Г. Третьякова та інші нардепи зі «Слуги народу» вважають передчасним та ризикованим запровадження другого рівня пенсійної системи. Натомість вони пропонують змінити механізм компенсації роботодавцями витрат ПФУ на виплату і доставку пільгових пенсій за рахунок підвищення розміру ставок ЄСВ за працівників

Відшкодування витрат на доставку пенсій за рахунок підвищеної ставки ЄСВ: нова законодавча ініціатива

3 грудня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №4408-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збалансування пенсійної системи". Його авторами є С. Гривко, О. Марусяк, Д. Любота, Г. Третьякова та інші "Слуги народу".

Цей проєкт Закону є альтернативним до урядового законопроєкту №4408 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи», про який ми писали тут.

На відміну від нього, законопроєкт №4408-1 не пропонує запровадження накопичувальної професійної пенсійної системи для окремих категорій працівників.

На думку законотворців, запровадження будь-яких окремих елементів другого (загальнообов’язкового накопичувального) рівня системи пенсійного забезпечення є передчасним та вкрай ризикованим до визначення органами влади остаточної позиції з питання доцільності та конкретних механізмів його впровадження в цілому для всіх категорій майбутніх пенсіонерів шляхом прийняття окремого законопроєкту. 

До того ж, спроба вирішення проблеми заборгованості підприємств, установ і організацій з відшкодування витрат ПФУ на виплату і доставку пільгових пенсій одночасно із запровадженням накопичувальної професійної системи потребує значних додаткових витрат, для яких не передбачено економічно та логічно обґрунтованих джерел фінансування.

Крім того, за такого підходу існує великий ризик розбалансування солідарної складової пенсійної системи та збільшення навантаження на Державний бюджет.

***

Законопроєктом передбачено зміну існуючого механізму компенсації роботодавцями витрат ПФУ на виплату і доставку пільгових пенсій за рахунок підвищення розміру ставок ЄСВ за працівників (незалежно від їх віку та стажу роботи), які зараз працюють на роботах:

  • з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою КМУ № 461 та за результатами атестації робочих місць - на 10%;
  • на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою КМУ № 461 та за результатами атестації робочих місць, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах - на 5%

***

Зазначені додаткові платежі у повному обсязі будуть спрямовуватися до ПФУ, тобто до солідарної складової пенсійної системи.

На думку нардепів, цей "механізм створить надійне фінансове підґрунтя для компенсації витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пільгових пенсій та зробить практично неможливим утворення значної заборгованості підприємств, установ та організацій."

Стосовно вже існуючої заборгованості за пільговими пенсіями, то законопроектом передбачено механізм розстрочення такої заборгованості на період до 60 календарних місяців.  

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»