• Посилання скопійовано

Фонд з ТВП нагадав порядок оплати лікарняних підприємцям у 2016 році

Право на виплати від Фонду мають тільки підприємці, які своєчасно сплачують за себе єдиний соцвнесок

Фонд з ТВП нагадав порядок оплати лікарняних підприємцям у 2016 році

Волинське відділення Фонду з ТВП нагадує, що з 01.01.2016 року з переліку платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску,  вилучені фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Проте відповідно до частини третьої статті 19 Закону №1105 за умови сплати страхових внесків до Фонду фізичні особи – платники ЄСВ  мають право на  матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду.

Для  фізичних осіб- платників єдиного внеску визначено спеціальні  строки сплати єдиного внеску, а саме:

  • фізособи - підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року;
  • фізособи – підприємці на спрощеній системі оподаткування сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок;
  • фізособи, які займаються професійною діяльністю зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року.

 При цьому звітним періодом для вищезазначених платників єдиного внеску є календарний рік. Тож, право на виплати від Фонду  мають тільки підприємці, які своєчасно сплачують за себе єдиний внесок.

 

 Порядок розрахунку листків непрацездатності

Обчислення  середньоденного доходу для розрахунку страхових виплат фізичними особами – платниками єдиного внеску здійснюється відповідно до п. 2 та п. 3 Порядку №1266.

Середньоденний дохід  обчислюється шляхом ділення  нарахованого за розрахунковий період (12 календарних місяців)  доходу, на який нараховано ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості (провадження підприємницької діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження зарплати).

 Сума страхових виплат  застрахованій особі та оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється шляхом  множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденного доходу залежно від стажу, на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

Зокрема, якщо протягом 12-ти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру  загальнообов’язкового державного соціального страхування застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, середній дохід  визначається  для розрахунку:

 - допомоги по тимчасовій непрацездатності,  оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності – виходячи з розміру доходу, з якого сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати,  встановлений законом у  місяці настання страхового випадку;

 - допомоги по вагітності та пологах – виходячи з розміру доходу, з якого сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць  не  вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.

Середній дохід для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і  допомоги з ТВП,  оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів страхувальника обчислюється  страхувальниками на підставі відомостей, що включаються до звіту з ЄСВ, що подається до ДФС.

Тому розрахунок матеріального забезпечення фізичними особами – платниками єдиного внеску до закінчення терміну подання звітності  з ЄСВ необхідно здійснювати із розміру мінімальної заробітної плати на момент настання страхового випадку.

Фінансування матеріального забезпечення фізичним особам – підприємцям (платникам єдиного внеску) здійснюється на підставі заяви – розрахунку, форма якої затверджена Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. №26.

Для підтвердження правомірності фінансування Фонд з ТВП рекомендує фізичним особам – підприємцям  та особам, які проводять незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси та ін.) до заяви – розрахунку надавати такі документи:

  • копію листка непрацездатності (лицьова та зворотня сторони);
  • довідку з територіального фіскального органу про сплату єдиного внеску за місяці розрахункового періоду та за місяць настання страхового випадку;
  • копії квитанцій про сплату єдиного внеску;
  • копію трудової книжки;
  • копії документів, що підтверджують страховий стаж (довідки з ДФІ, довідки з ПФ (ОК-5, ОК-7).

 Новини на тему:

 - Отримання виплат від Фонду з ТВП підприємцями у 2016 році: думка Мінсоцполітики;

 - Порядок отримання виплат від ФСС з ТВП підприємцями у 2016 році.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»