• Посилання скопійовано

За сплату ЄСВ на невідповідні рахунки - фінансові санкції

ДФС наголошує: у разі сплати єдиного соцвнеску на невідповідні рахунки до платників застосовуються фінансові санкції, відповідно до норм Закону про ЄСВ: штраф та пеня

За сплату ЄСВ на невідповідні рахунки - фінансові санкції

Недоїмка у зв'язку зі сплатою ЄСВ на невідповідний рахунок

ДФС у Кіровоградській області зазначила, що сплата ЄСВ здійснюється на рахунки органів доходів і зборів, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для його зарахування.

Днем сплати ЄСВ вважається: у разі перерахування сум єдиного внеску, зокрема з рахунку платника на відповідні рахунки органу доходів і зборів - день списання банком або центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, суми платежу з рахунку платника незалежно від часу її зарахування на рахунок органу доходів і зборів.

Відповідно до Положення №54 рахунки 3719 відкриваються в розрізі категорій платників, визначених Законом про ЄСВ

Наказом Держказначейства від 16.09.2013 р. №130 затверджено Довідник відповідності символу звітності класам професійного ризику виробництва та категоріям платників єдиного внеску.

Страхові кошти, акумульовані на рахунках 3719 ДФС, об 11 год. 00 хв. наступного операційного дня засобами програмного забезпечення розподіляються автоматично за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій (у відсотках) та перераховуються за призначенням - на рахунки, відкриті в Казначействі за балансовим рахунком 3717 "Рахунки державних позабюджетних фондів" на ім'я фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування відповідно до договорів про здійснення розрахунково-касового обслуговування, укладених Казначейством з власниками рахунків.

 

У разі сплати ЄСВ на невідповідні рахунки у картці платника єдиного внеску виникає заборгованість. Відповідно до нього застосовуються фінансові санкції: штраф у розмірі 20% від своєчасно несплачених сум, а також пеня з розрахунку 0.1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

 

Штрафні санкції 

У разі сплати ЄСВ відповідною категорією платників на невідповідний рахунок в одній інтегрованій картці платника виникає заборгованість з моменту настання зобов'язань, а в іншій переплата. При цьому виникає ситуація, коли певні фонди соціального страхування недоотримують кошти після розподілу єдиного внеску.

Згідно з частиною дванадцятою статті 9 Закону про ЄСВ єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом про ЄСВ, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом про ЄСВ, є недоїмкою* та стягується з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

 

*Недоїмка - це сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена органом доходів і зборів у випадках, передбачених цим Законом.

 

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ накладається штраф у розмірі 20% своєчасно несплачених сум. Крім того, на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0.1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Розрахунок фінансових санкцій здійснюється на підставі даних інтегрованої картки платника податків.

Відповідно до ч. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та пені не застосовується.

Враховуючи зазначене, у разі сплати єдиного внеску на невідповідні рахунки до платників єдиного внеску застосовуються фінансові санкції, відповідно до норм Закону про ЄСВ.

Джерело: ДФС у Кіровоградській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»